Röd tråd i årets Blodomlopp i Göteborg

2016-06-01

Den 1 juni springer tusentals deltagare Blodomloppet i Slottsskogen. Det kommer bli en kväll fylld med löparglädje, musik och samtal om den livsviktiga blodgivningen. Loppet arrangeras för 24:e gången av Örgryte IS Friidrottsklubb och Droppen Blodgivning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 – Räknar vi in alla efteranmälningar närmar vi nog oss 11 000 deltagare, berättar Per Tedenrud från arrangörsföreningen Örgryte IS Friidrott.

Blodomloppet i Göteborg ingår i ett större sammanhang och arrangeras på 15 orter runt om i landet med över 100 000 deltagare totalt. Det gör Blodomloppet till ett av Sveriges största motionsevenemang.  

Något för alla
Man kan delta individuellt eller i lag, välja mellan att springa 5 och 10 km eller promenera 5 km. Löparklasserna har även tidtagning.

Nytt för i år är att alla deltagare får en röd funktionströja innan loppet, med hopp om att skapa ett rött flöde i banan.

Efter loppet förvandlas Slottsskogen till en gigantisk picknick och från scen underhåller Jawone..

– Kvällen är en mix av individuell prestation, laganda och gemenskap. Och allting med ett gott syfte. Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning, berättar Ulrika Ljung från Droppen Blodgivning.

1 600 blodgivare deltar
Loppets ambition är att under kvällen hylla redan aktiva blodgivare. I år deltar närmare 1 600 blodgivare.

– Vill man veta mer om blodgivning, hur man blir blodgivare eller hur man på andra sätt kan hjälpa till tycker jag man ska titta in i blodgivningens tält eller Blodmobilen som finns på plats, avslutar Ulrika.

Inget lopp utan funktionärer
– Vi har 150 funktionärer som hjälper till under loppet, men det har varit ännu fler involverade för att sortera nummerlappar och liknande, berättar Per Tedenrud och fortsätter:
– Föreningen har omkring 250 medlemmar och utan det ideella engagemanget skulle det vara omöjligt att genomföra det här. Blodomloppet är vårt absolut viktigaste arrangemang varje år, avslutar Per.