Rundtur i Hus R: Tanken bakom husets design

2017-09-19

Arbetsnamnet för den nya byggnaden på Mölndals sjukhus har varit ”tillsammans”. Tanken med huset för forskning om rörelseorgan har varit att skapa en naturlig mötesplats för forskare, studenter och medarbetare.

Eftersom byggnaden ligger på den 'gula sidan' av sjukhuset har vi tagit med oss färgen in i huset, förklarar Tove Krogh-Andersen. Eftersom byggnaden ligger på den 'gula sidan' av sjukhuset har vi tagit med oss färgen in i huset, förklarar Tove Krogh-Andersen.

Egentligen är det ett väldigt enkelt hus, förklarar arkitekten Tove Krogh-Andersen från Tengbom arkitektkontor. Istället är det innehållet, färgskalorna och ljuset som gör byggnaden speciell.

Väggarna och taken är vita, men vi har låtit den gula färgen från ytterfasaden följa med in i lokalerna, säger hon.

Egentligen har sjukhuset över 80 år på nacken, men den stora expansionstiden skedde först 40 år senare. Det betyder att många av sjukhusets byggnader präglas av funktionalism och tidstypiska material från 1960-talet. Tanken med det nya huset är att det ska inordna sig i omgivningen med sin gula tegelfasad och vita och gula fasadglas och vita fönster.

– Inspirationen till färgvalen inomhus kommer från den tyska konstnären Gerhard Richter som hade sin storhetstid under samma era. Han målade abstrakt med starka färger, vilka vi har tolkat ganska fritt, berättar Tove Krogh-Andersen.

Studielokaler och pausrum har fått mjuka möbler i blått, orange grönt och grått. Men framförallt dominerar de gula färgerna i inredningen. Ljusgården som var ett önskemål från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har fått en klargul vägg och gångbroar och balkonger har klätts med gula mattor.

Nu får de solgula färgerna draghjälp av dagsljuset som strömmar ner genom lanterninen i taket.

– Eftersom byggnaden ligger på den ”gula sidan” av sjukhuset har vi tagit med oss färgen in i huset, förklarar Tove Krogh-Andersen.

Fyra nyanser av gult. Fasadens gula färg återkommer även inomhus, bland annat på väggar och på golven på gångbroar och balkonger Fyra nyanser av gult. Fasadens gula färg återkommer även inomhus, bland annat på väggar och på golven på gångbroar och balkonger

Tanken är att de olika funktionerna innanför väggarna ska glida in i varandra, och att det ska synas vad de olika verksamheterna gör.  Förhoppningen är också att kaféet på ljusgårdens entréplan ska locka besökare från hela sjukhusområdet.

– De tre huvudmålen i projektet har varit att byggnaden ska vara tillgänglig, flexibel och miljöklassad, säger arkitekten.

Miljöklassningen Guld innebär en rad tekniska lösningar, samt en hel del fokus på ljudmiljön. För att en offentlig byggnad ska kunna tilldelas den högsta miljöklassen måste de som jobbar i huset vara nöjda med arbetsmiljön. Det betyder bland annat att de inte ska störas av trafiken utifrån eller besväras av buller från hissar och fläktar.

Tillgänglig, flexibel och miljöklassad. Dessa ledord präglar designen i Hus R Tillgänglig, flexibel och miljöklassad. Dessa ledord präglar designen i Hus R

För att nå miljömålen är innerväggarna tjockare och mer isolerande mellan många rum. Flera rum har även specialutformade undertak för att klara kraven mellan våningarna.

De 7000 kvadratmetrarna är uppdelade på fem våningar över mark. En våning upp har administrationen fått sitt utrymme, och på planet ovanför har ett kliniskt träningscenter, en utbildningssal och en konferenslokal etablerats. På de högsta våningarna får både den patientnära och administrativa forskningen plats.

– Byggnaden är förberedd för att kunna förändras i framtiden, säger Tove Krogh-Andersen.

Text: Lotta Engelbrektsson

Bild: Marie Ullnert och Julia Andersson