Förlossningen håller öppet som vanligt i sommar

2016-06-09

Inför sommaren finns många frågetecken hos blivande föräldrar kring förlossningssjukvården. Verksamhetschefen för Kvinnosjukvården, Lotta Wassén, menar att alla som behöver förlossningsvård kommer att få det, trots att sommaren är en utmaning.

Kommer alla som ska föda barn i sommar att få tillgång till förlossningssjukvård?
– Ja, alla blivande mammor kan känna sig lugna. Alla som ska föda i sommar kommer att få en förlossningsplats. Men om det skulle vara fullt på både Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset kan vi behöva hänvisa patienter till andra sjukhus i regionen.

Hur kommer förlossningen att hålla öppet i sommar?
– Planen är att all förlossningsverksamhet ska vara öppen som vanligt i sommar, både på Östra sjukhuset och på Mölndals sjukhus. Skulle vi vid behov behöva stänga förlossningsplatser har vi alltid möjlighet att öppna platserna igen vid behov. Vi har också ett nära samarbete med övriga sjukhus i regionen för att hjälpa varandra.

Vad händer om det inte skulle finnas en plats ledig när det är dags för mig att föda?
– Om det av någon anledning skulle uppstå en brist på förlossningsplatser i sommar har vi sedan tidigare ett väl utarbetat samarbete med förlossningsvården på övriga sjukhus inom regionen. Det gör att vi i sådana fall kan hänvisa förlossningar som inte är akuta till andra sjukhus. Likaväl kan vi ta emot patienter från andra sjukhus om det skulle behövas och finnas plats för det.

I media rapporteras det mycket om förlossningssjukvården och det pratas om personalbrist, särskilt inför sommaren. Stämmer det?
– Under sommaren föds det allra flest barn, samtidigt vill och behöver våra medarbetare få sin välbehövda sommarledighet. Det gör att situationen av naturliga skäl blir ansträngd under sommaren, detta ska dock inte påverka våra patienter.

Stämmer det att all förlossningsvård ska flytta till Östra sjukhuset?
– Ja, fast inte än på ett bra tag. Sjukhusstyrelsen har gett klartecken för att i framtiden flytta Kvinnosjukvården och därmed all förlossningsvård till Östra sjukhuset. Exakt tidsplan är inte satt, men det handlar om ett par år framåt i tiden.