Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyinvigning av Drottning Silvias barnsjukhus

Nyinvigningen av Drottning Silvias barnsjukhus

Nu har den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus äntligen invigts. Drottningen själv var på plats och träffade både medarbetare och patienter på Europas modernaste barnsjukhus.

Drottning Silvia anlände till sjukhuset på förmiddagen och fick en rundvandring i den nya byggnaden. Först träffade hon medarbetare och patienter på lektererapin, som fått helt nya lokaler. Därefter fick Drottning Silvia se de nya avdelningarna för intensivvård och operation, innan det blev dags för invigninsceremonin.

Ian Milsom, drottningen och regionfullmäktiges ordförande Annika Tännström invigningstalade. Drottning Silvia knöt ihop band tillsammans med två patienter och sjukhusclownerna. Victor Leksell, Siri Alenström och GöteborgsOperans barnkör stod för musikunderhållningen. 

En textad version av invigningen kommer inom kort att läggas upp här.

Läs gärna mer om invigningen och den nya byggnaden i sjukhusets magasin Sahlgrenskaliv.

Arbetsterapi barn och Fysioterapi barn

Enheterna Arbetsterapi barn och Fysioterapi har flyttat till plan 0 i den tillbyggda delen och bytt namn till "Arbetsterapi och fysioterapi barn".

Arbetsterapi och fysioterapi barn

Avdelning 330

Avdelning 330 har bytt namn till "Akut korttidsavdelning barn" men ligger kvar i samma lokaler som tidigare, på plan 1 den äldre delen av barnsjukhuset.

Akut korttidsavdelning barn

Avdelning 334

Avdelning 334 har bytt namn till "Medicin dagsjukvård barn" men ligger kvar i samma lokaler som tidigare, på plan 1 i den äldre delen av barnsjukhuset.

Medicin dagsjukvård barn

Barncancercentrum

Avdelning
Vårdavdelning 322 har flyttat till plan 4 i den nya delen av barnsjukhuset. Ny benämning är Barncancercentrum avdelning 1.

Korttidsvård har flyttat till plan 4  i den nya delen och bytt namn till Barncancercentrum avdelning 1.

Barncancercentrum avdelning 1

Sex av våra slutenvårdspatienter har flyttat till plan 5 i den nya delen där de är sammanboende med Barnmedicin. Den mindre enheten heter numera Barncancercentrum avdelning 2.

Barncancercentrum avdelning 2

Dagsjukvård och mottagning
Dagvård och mottagning är vara kvar i befintlig byggnad på plan 2.

Barnhjärtcentrum

Avdelning
Vårdavdelning 323 har flyttat till plan 4 i den tillbyggda delen av sjukhuset  och bytt namn till "Barnhjärtcentrum avdelning".

Barnhjärtcentrum avdelning

Dagsjukvård
Hjärtdagvård har bytt namn till "Barnhjärtcentrum dagsjukvård" men ligger kvar i samma lokaler som tidigare på plan 3 i den äldre delen av  barnsjukhuset.

Barnhjärtcentrum dagsjukvård

Mottagning
Hjärtmottagning har bytt namn till "Barnhjärtcentrum mottagning" men ligger kvar i samma lokaler som tidigare, på entréplan i den äldre delen av barnsjukhuset.

Barnhjärtcentrum mottagning

Barnmedicin

Avdelning
Vårdavdelning 324-325 har flyttat till plan 5 i den tillbyggda delen av sjukhuset och bytt namn till "Medicinavdelning barn".

Medicinavdelning barn

Barnkirurgen avdelning 326/237

Avdelning
Vårdavdelning 326/327 har flyttat till plan 6 i den tillbyggda delen av sjukhuset och har bytt namn till "Kirurgiavdelning barn". 

Kirurgiavdelning barn

Mottagningar
Mottagningarna ligger kvar i samma lokaler som tidigare, vid entréplan på plan 1 i den äldre delen av barnsjukhuset.

Barnröntgen och barnfysiologen

Barnröntgen och barnfysiologen ligger kvar i samma lokaler i den äldre delen av barnsjukhuset men har bytt namn till "Radiologi barn och Klinisk fysiologi".

Radiologi barn och Klinisk fysiologi

Dietistmottagning

Dietistmottagning barn ligger kvar i samma lokaler som tidigare.

Dietistmottagning barn

Intensivvårdsenhet barn

Intensivvårdsenhet barn har flyttat till plan 1 i den nya delen av barnsjukhuset.

Intensivvårdsenhet barn

Mag- tarm- och levermottagnin

Mag- tarm- och levermottagning barn ligger kvar i samma lokaler som tidigare.

Mag- tarm och levermottagning barn

Operation 1 barn

Avdelning
Operation 1 barn har flyttat till plan 1 i den nya delen av barnsjukhuset. Postop/Uppvaket har flyttat till nya lokaler intill Operation 1 barn och Intensivvårdsavdelning barn på plan 1 i den nya delen av barnsjukhuset.

Operation 1 barn

Operation 2 barn berörs ej av flytten utan ligger kvar i samma lokaler i den äldre delen av barnsjukhuset.

Operation 2 barn

Specialistmottagningarna

Specialistmottagningarna ligger kvar i samma lokaler som tidigare.

 

Det första du möts av när du går in genom den nya huvudentrén är stora öppna ytor. Från entrén i norr, kan du se över till naturområdet i söder som redan nu kallas den läkande trädgården.

På samma plan hittar du bland annat lekterapin med tillexempel snickarverkstad, syrum, musikstudio och bibliotek − aktiviteter för barn och ungdomar i alla åldrar, både ute och inne. Här ligger även arbets- och fysioterapin och en simbassäng för rehabiliteringsträning. 

Längre upp i huset hittar du operationssalarna med den senaste utrustningen inom medicinteknik och ytterligare några våningar upp ligger vårdavdelningarna med enkelrum där närstående kan sova över och där det även finns eget kök för föräldrarna. Allt för att barnen och deras familjer ska få en så vanlig vardag som möjligt.

Mitt i huset ligger den vackra innergården. En plats som är tänkt att binda samman alla delar och med sin fönstervägg ytterligare förstärka närheten till naturen. Barnsjukhuset byggs för barnen och ungdomarna, med målet att vara en trygg miljö med plats för så väl världsledande sjukvård som för lek.

Eftersom antalet barn i Västra Götalandsregionen ökar för varje år, delvis med anledning av att allt fler överlever svåra sjukdomar som barn, ställer detta krav på vården och på vårdens lokaler.


Senast uppdaterad: 2021-10-18 14:11