Avdelning 314 specialförlossning Östra

Östra sjukhuset

Kontaktuppgifter

TELEFONTIDER
Alla dagar dygnet runt mån - sön dygnet runt

Journalvägen 6

Plan 4

Östra sjukhuset

416 50 Göteborg

VÄGBESKRIVNING

Östra sjukhuset. Vägbeskrivning: Avfart Torpamotet från E20. Information kollektivtrafik: www.vasttrafik.se - Se vidare skyltning inom sjukhusområdet.

Sahlgrenska Universitetssjukhusets specialförlossning är till för dig som behöver individuell planering och särskild vård i samband med graviditet, förlossning och eftervård. Orsaken kan vara sjukdom hos dig eller någon komplikation som uppkommer under graviditeten. Vår avdelning är också till för dig med en graviditet utan komplikationer.

Din vistelse hos oss

Specialförlossningen är en sammanhållen enhet med en förlossningsdel och en BB-del. Det finns också en operationssal och ett akutvårdsrum för nyfödda. I nära anslutning till specialförlossningen ligger neonatalavdelningen. Här finns särskilda resurser för nyfödda som behöver speciell vård och övervakning.

Vår strävan är att erbjuda högsta medicinska kompetens och en individuellt anpassad omvårdnad med god kontinuitet, samt att graviditet och förlossning ska förlöpa så normalt som möjligt.

Varje förlossning handläggs individuellt med hänsyn till dina behov och önskemål. Målsättningen är att bevara det friska hos varje enskild kvinna samt värna om den viktiga kontakten mellan mor och barn. Därför uppmuntrar vi till "hudnära vård". Kroppskontakt stimulerar både barnets och den vuxnes ”lugn-och-ro-hormon” (oxytocin), samtidigt som stresshormonet (kortisol) minskar och amningsstarten underlättas.

Inom specialförlossningen får du en sammanhängande vård både under graviditeten, förlossningen och eftervården. Vårdtiden är individuellt anpassad efter dina behov.

Bra att veta

På avdelningarna finns kaffe/te och mikrougn. Inom sjukhusområdet finns kiosk och matsal/servering för dina närstående dagtid.

Tänk på att sjukhuset är öppet för alla och att det finns risk för stölder. Ta inte med mycket pengar, smycken eller andra värdesaker. Vi har ingen möjlighet att ansvara för värdesaker. I vissa fall har avdelningarna möjlighet att låsa in värdesaker. 

Vi erbjuder gratis internetuppkoppling till trådlöst nätverk. Mobiltelefon kan användas på sjukhuset.

Tips på saker att ta med till sjukhuset:

 • Legitimationshandling med foto (ID-kort, pass, körkort t ex)
 • Ett par sköna tofflor och eventuellt en morgonrock
 • Privata kläder till dig och barnet (det finns också sjukhuskläder)
 • Liten bomullsmössa till barnet
 • Bärtop eller bärsjal för att underlätta hudnära vård av barnet
 • Mobiltelefon
 • Kamera
 • Toalettsaker
 • Favoritmusik 
 • Favoritdrycker och eventuella mellanmål
 • Matsäck till pappa/partner (kylskåp finns på avdelningen

Vi som arbetar här

Vi på specialförlossningen arbetar i team. Teamet består av barnmorska, undersköterska/barnsköterska och läkare. Vi samarbetar även med konsulter från andra specialiteter.

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.

Synpunkter

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta. Lämna gärna dina synpunkter till:

Janet Boerenbeker, verksamhetsassistent
Telefon: 031- 343 41 45
E-post: E-postadress

Du kan också skicka dina synpunkter med vanlig post:

Blankett för synpunkter på vården

Ansvariga för avdelningen

Anna Lindqvist, vårdenhetschef
Telefon: 0700-822517,
E-post: E-postadress

Siri Brännström, vårdenhetschef
Telefon: 0700-82 31 35
E-post: E-postadress

Teresia Svanvik, medicinskt ansvarig