Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa är en ätstörning som präglas av självsvält, störd kroppsuppfattning, intensiv rädsla för att öka i vikt eller att bli tjock samt självkänsla som är överdrivet påverkad av vikt och kroppsform. Vikten är under nedre normalgränsen för ålder och längd. Patienten förnekar oftast allvaret i den låga kroppsvikten. Hos upptill hälften av patienter med anorexia nervosa förekommer hetsätning och/eller kräkningar. Hos kvinnor förekommer ofta menstruationsbortfall. Andra kroppsliga symtom är avmagring, långsam hjärtrytm, lågt blodtryck, ofta nedsatt hudtemperatur med kalla händer/fötter,  torr och sprucken hud med infekterade sår, tunt och sprött hår och håravfall. Mycket avmagrade patienter kan få ökad behåring med ljusa hårstrån (lanugobehåring) i ansikte, nacke och rygg. Anorexia nervosa förekommer främst hos flickor i tonåren men även pojkar och vuxna får anorexi.


Senast uppdaterad: 2018-05-15 12:29