Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

Bipolär sjukdom hos barn och ungdom

Bipolär sjukdom kännetecknas av maniska och depressiva episoder, som på ett påtagligt sätt kan påverka funktionsförmågan och livskvaliteten. Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.

Det är vanligt att man blir sjuk första gången i tonåren eller tidigt vuxenliv. Första episoden är ofta en depression, och det kan då vara svårt att veta att det rör sig om en bipolär sjukdom. Risken att någon gång i livet insjukna i bipolär sjukdom är en till två procent och sjukdomen är lika vanlig hos män som kvinnor.

Risken att insjukna är större om man har en nära släkting som har sjukdomen. Att man upptäcker sjukdomen tidigt är viktigt, men tillståndet kan vara svårt att avgränsa från andra problem som kan uppstå i dessa åldersgrupper, vilket försvårar den diagnostiska avgränsningen.

Under en manisk period är det vanligt att man är överdrivet upprymd, överaktiv och har ett extremt bra självförtroende. Man kan också lätt bli irriterad och sömnbehovet minskar. I svåra fall kan psykotiska symtom förekomma.

Vid depression känner man sig ofta ledsen, har ingen lust och ork, har svårt att koncentrera sig, hopplöshetskänslor och dåligt självförtroende. Det är också vanligt att man får sömnbesvär och minskad eller ökad aptit. Tankar kring döden är vanligt.

Om man misstänker bipolär sjukdom ska man kontakta sjukvården. BUP-mottagning kan skriva remiss till BUP Specialmottagning för bedömning.


Senast uppdaterad: 2018-04-22 18:27