Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Kommunikationsstöd vid utmanande beteende

Utmanande eller problemskapande beteende har ett starkt samband med kommunikation. Det är mycket frustrerande att inte kunna förstå andras kommunikation och att inte kunna uttrycka det man vill. Utmanande beteende, som till exempel att kasta saker, slå eller skada sig själv, är en form av kroppskommunikation som uppstår då man inte har andra sätt att uttrycka sig. Att använda kommunikationsstöd är därför det bästa sättet både att förebygga och minska utmanande beteende.

Det bästa är att samverka i nätverket runt personen och att utgå från en kartläggning av situationerna där det utmanande beteendet uppstår. Ofta behövs mer kunskap om kommunikation och stöd, så kallad alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Det vanliga är att både omgivningen och personen själv behöver tillgång till mer konkreta verktyg för att samspel skall fungera. 

Så går det till

En utredning på DART som gäller utmanande beteende handlar om hur kommunikationsstöd kan hjälpa till att minska beteendet. Vi tittar på situationen runt patienten och omgivningen, och provar ut olika hjälpmedel som kan underlätta. Utredningen följer samma gång som våra andra kommunikationsstödsutredningar. Läs mer om detta under "Kommunikationsstödsutredning (DART)".


Senast uppdaterad: 2018-05-15 11:18