Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

Motivationsarbete vid ätstörning

Att ha en ätstörning innebär ofta att man har en rädsla för och en ambivalent inställning till förändring. Man kan känna sig osäker på om man vill börja i behandling, utifrån en oro för vad detta kan innebära. Ibland söker och inleder man behandling främst för att någon närstående vill, men har själv svårt att motivera sig för det förändringsarbete som krävs för att bli frisk. Många patienter beskriver det som ett ständigt pågående tvivel, att man vill bli frisk, men samtidig inte lämna sjukdomen. Motivation kan också variera mycket från en dag till en annan, och påverkas lätt av hur man mår, eller andra faktorer eller händelser.

I en ätstörningsbehandling kan man få mycket hjälp med detta, genom att behandlare och personal har kunskap om motivation och om hur man kan arbeta med och reflektera kring den. Motivationsarbete kan ofta handla om att undersöka fördelar och nackdelar med att stanna i nuvarande situation eller förändras, eller hur tillvaron och de värden och mål man har i livet påverkas av sjukdomen. Motivationsarbete kan ske i form av samtal eller olika övningar, och kan göras både individuellt och i grupp.

Vid anorexi-bulimimottagningen och vid anorexi-bulimi slutenvårdsavdelning och dagvårdsenhet är motivationsarbetet ett ständigt pågående inslag i alla behandlingsinsatser.


Senast uppdaterad: 2018-04-22 19:33