Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Nutritionsbehandling vid ätstörning

Nutrition är ett ämne som handlar om hur mat och näring påverkar kroppen. Kost- och nutritionsbehandling är en viktig del av behandlingen vid ätstörning. Ofta är det den första åtgärden man vidtar när man har upptäckt eller diagnosticerat en ätstörning. Om inte särskilda behov föreligger är det de nordiska näringsrekommendationerna som ligger till grund för kostbehandlingen. Generella kostråd som ges är bland annat följande:

  • Regelbunden måltidsordning med frukost, lunch, middag och tre mellanmål.
  • Lägga upp maten enligt tallriksmodellen
  • Sträva efter ett allsidigt ätande där man varierar mellan olika livsmedel.

Matdagbok och kostregistrering kan vara viktiga verktyg för att göra en bedömning av patientens ätande. För att patient och vårdnadshavare ska få bra riktlinjer för måltidsordning, allsidighet och portionsstorlekar kan man använda sig av matschema, vilket även ofta följs på ett mer strukturerat sätt vid behandling i dagvård eller slutenvård.

Vid låg vikt kan det vara nödvändig att i en period lägga till näringsdrycker för att åstadkomma viktökning, men näringsdryck ska inte ersätta andra måltider.

Vid anorexi-bulimi-mottagningen, slutenvårdsavdelningen och dagvårdsenheten ansvarar samma dietist för nutritionsbehandlingen, inkluderat matschema, planering och rekommendationer. Dietisten har bred och djup kompetens i ämnet nutrition, och lång erfarenhet av att arbeta med ätstörningar. Se också rubriken dietistrådgivning vid ätstörning.


Senast uppdaterad: 2018-05-15 12:53