Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sen medicinsk abort

Så går det till

Förbehandling med Mifepristone

En tablett Mifepristone tas på sjukhuset 36-72 timmar före själva aborten. Tabletten tas i närvaro av barnmorska och får inte skickas med hem. Mifepristone gör så att graviditetshormonerna sjunker och livmoderhalsen mjuknar och öppnar sig. Efter att du svalt tabletten kan du bli illamående. Om du kräks inom 30 minuter måste du ta en ny tablett. Vissa kvinnor får blödningar eller mensvärk ungefär ett dygn efter att de svalt tabletten. Får du ont kan du ta smärtstillande tabletter. Skulle du få så ont att du känner att du inte kan vara hemma eller om du blöder mycket rikligt ska du kontakta sjukvården.

Om du är osäker på ditt beslut att göra abort ska du INTE ta den första tabletten. Har du tid för att få tabletten under helgen – avvakta då till kommande vardag och ring till abortmottagningen.

Abortdagen – förberedelser hemma

Klockan 05:30 äter du en lättare frukost med till exempel nyponsoppa, yoghurt utan fruktbitar, kaffe/te. Därefter får du endast dricka klara drycker såsom saft, vatten, te och kaffe utan mjölk.
Efter frukosten sväljer du de smärtlindrande tabletterna som du har fått med dig hem.
2 tabletter Alvedon 665 mg
1 tablett Diklofenak 50 mg
 

Klockan 06:00 för du upp 4 tabletter Cytotec 0,2 mg högt upp i slidan. När du har tagit Cytotec ska du inte gå på toaletten inom 30 minuter.

Duscha i vanlig tvål och tag av dig smycken/piercingar.  Använd ingen make-up och tag bort eventuellt nagellack. Ta med ett ombyte med kläder och planera för att du kan behöva stanna över natten. Du får gärna ha med dig en anhörig eller vän som stöd. Det går inte att ha med sig barn på avdelningen.

På avdelningen

Du fortsätter behandlingen med Cytotec var tredje timme tills du har aborterat foster och moderkaka. Oftast aborterar du det första dygnet men ibland kan det ta längre tid och du kan behöva stanna över natten.

Kvinnor har olika behov av smärtlindring i samband med abort och det är därför viktigt att du berättar för personalen om du har ont. Barnmorskan kommer att hjälpa dig med smärtlindring. Om du är uppe och rör på dig lindras ofta smärtan. Illamående, kräkningar, diarré och frossa är vanliga biverkningar som du kan få av abortbehandlingen.

Många kvinnor sitter på toaletten och krystar när själva aborten sker. När du har aborterat kontrollerar barnmorskan att graviditeten med foster och moderkaka kommit ut i sin helhet, annars görs en skrapning under lätt narkos. När du sedan känner att du mår bra blir du utskriven av en barnmorska och kan gå hem. Du ska inte köra bil själv då du kan ha fått smärtlindring som kan sätta ner reaktionsförmågan. Ska du ha p-stav kan denna sättas in innan du går hem.

Efter behandlingen

Blödningen efter aborten kan fortsätta i flera veckor och varierar i mängd under denna tid. Ibland kan du få en ny större blödning igen två till tre veckor efter aborten, detta är oftast helt normalt. Mensen kommer vanligtvis tillbaka inom 4-6 veckor.

Har du valt p-piller, mini-piller, p-ring eller p-plåster som preventivmedel börjar du med dessa samma dag som aborten eller senast dagen efter. Ägglossningen kan komma redan 10 dagar efter aborten och det är därför viktigt att du skyddar dig.

Om du ska du ha spiral kommer du på ett återbesök till barnmorska.

Gör du abort på grund av fosterskada erbjuds du återbesök till läkare.

Det är ovanligt med allvarliga komplikationer efter en abort men de vanligaste komplikationerna som kan uppstå är infektioner och långdragna eller rikliga blödningar.

För att minska risken för infektion ska du inte använda tampong, bada eller ha samlag så länge som blödningen pågår. Tecken på infektion kan vara:

  • rikliga blödningar (blöder igenom flera bindor per timme)
  • kraftiga smärtor som du inte haft tidigare
  • feber över 38 grader
  • illaluktande flytningar/blödningar

Får du några av dessa symtom bör du omgående ringa till abortmottagningen eller sjukvårdsrådgivningen.

 Risken för att inte kunna bli gravid igen efter en abort är mycket liten.


Senast uppdaterad: 2018-04-22 20:50