Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Infertilitet hos kvinna

Utredning

Ofrivillig barnlöshet kan bero på flera saker. För att ta reda på varför det inte blir någon graviditet görs en utredning. Vanliga orsaker till ofrivillig barnlöshet är ägglossningsrubbningar eller skador på äggledarna. Resultat av utredningen bestämmer sedan vilken behandling som är bäst.

Kvinnan undersöks med ultraljud för att kontrollera livmoder, äggledare och äggstockar.  Om menstruationen är oregelbunden eller uteblir analyseras också hormonprover för att kontrollera eventuella störningar i sköldkörteln eller hypofysen, som kan påverka ägglossningen.

Blodprov tas på både kvinnan och man för analys av HIV, smittsam gulsot (Hepatit B och C), HTLV 1 och 2, samt syfilisserologi.

 

Undersökning av äggledarna (HSS)

I en barnlöshetsutredning ingår alltid en undersökning av livmoder och av äggledarna för att ta reda på om de är öppna för transport av ägget in till livmodern. För att åskådliggöra detta införs en kontrastvätska in i livmodern, som sedan skall passera ut genom äggledarna och därmed ge en ultraljudsbild av dessa, en s.k. HSS (hysterosalpingosonografi). 


Senast uppdaterad: 2018-05-09 13:19