Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Gipsbehandling, barn

Råd till gipsade patienter

I många fall känns det skönt att lägga upp den gipsade kroppsdelen i ”högläge” med hjälp av kuddar. En gipsad arm eller gipsat finger mår bra av att ofta hållas i ”högläge” så att eventuell eftersvullnad minskas. Mitella kan med fördel användas de första 2-3 dagarna – OBS! Ej nattetid. 

Sitt aldrig med gipsat ben stött mot golvet. Lägg i stället benet i vågrätt läge, exempelvis på en stolsits med mjukt underlag.

Håll igång rörligheten i icke gipsade leder t.ex. i fingrar, tår, armbåge, axelled eller knäled. 

Skydda gipsförbandet mot vatten och fuktig luft. Blir gipset vått kan gipsmassan lösas upp och bandaget förlorar hållfasthet och stabilitet. Det kan innebära att skadan läker fel. Plastskydd kring ett gipsförband får endast användas tillfälligt, därför att plasten innesluter den fuktighet som avdunstar från kroppen.

Har du fått ett bengips med gummiklack (s.k. gånggips), får det ej belastas inom de första 24 timmarna. Detta beräknas vara gipsets torktid. Om du står på gipset inom 24 timmar riskerar du sprickbildningar och intryckningar i gipsmassan. Detta kan allvarligt påverka gipsets passform och hållfasthet.

Vad ska man vara uppmärksam på vid gipsbehandling?
Då det finns risk för komplikationer med gips bör du uppmärksamma:

  • Om fingrar eller tår blir kalla, svullna eller blåfärgade
  • Om känsel eller rörelseförmåga blir nedsatt
  • Om barnet gråter eller klagar på smärtor som kan sättas i samband med gipsbandaget
  • Om barnet får störd nattsömn som troligtvis kan bero på gipsbandaget

Uppträder något av dessa tecken, RING då: 
- Telefonrådgivningen för barn Tel. 1177
- Vid frågor om återbesökstid på Barnkirurgisk mottagning, Ring: 031- 343 63 00


Senast uppdaterad: 2018-04-24 08:49