Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Urinvägsinfektion hos barn

Urinvägsinfektion är en ganska vanlig sjukdom hos barn. Den orsakas av bakterier som kommer in i urinröret och tar sig vidare upp i urinblåsan, infektionen kallas då blåskatarr. Det finns olika sorters bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion. Vanligast är kolibakterier, som normalt finns i tarmen. Men stafylokockbakterier, och även andra, bakterier från huden kan också orsaka en infektion, även om det är mindre vanligt. Bakterierna förflyttar sig till urinröret via hud och slemhinnor i underlivet.

Vid blåskatarr är det vanligt att:

  • det svider när barnet kissar
  • barnet behöver kissa ofta
  • barnet har svårt att hålla tätt
  • det kommer lite blod i urinen
  • barnet har ont i magen
  • urinen luktar illa
  • barnet har feber

Ibland sprider sig bakterierna även upp till ena eller båda njurarna. Infektionen heter då njurbäckeninflammation. Vid njurbäckeninflammation brukar barnet även ha hög feber, må illa och kräkas, känna sig ordentligt sjukt och vara svårt att få kontakt med. Barn som är äldre än tre år kan ibland ha ont i sidan eller ländryggen.

Behandling:

Urinvägsinfektioner är för det mesta lätta att bota, även hos barn som får dem återkommande.
Vid urinvägsinfektion får barnet antibiotikabehandling, och blir oftast snabbt bättre när behandlingen har börjat. Efter två dygn brukar det inte längre känna obehag när det kissar.
Behandling mot njurbäckeninflammation brukar få bort febern efter två-tre dagar.

När ska man söka vård?

Om barnet är över två år och har symtom på blåskatarr bör man kontakta en vårdcentral eller jourmottagning. Om det är på kvällen eller natten kan man vänta till nästa dag. För barn yngre än två år bör man ta direkt kontakt med vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning.
Om barnet, oavsett ålder, har symtom på njurbäckeninflammation bör man söka vård direkt på akutmottagning eller vårdcentral.
Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för råd.

Vilka undersökningar görs?
För att ta reda på om det finns någon avvikelse inom urinvägarna (missbildning) som ligger bakom infektionen görs någon eller några av följande undersökningar. Inga speciella förberedelser hemma behövs inför dessa undersökningar. Vi informerar muntligt mer i detalj om hur de går till. Information om resultaten av undersökningarna ges så snart vi fått svaret, ibland redan samma dag. 

Ultraljud av urinvägarna
Ultraljud görs på alla barn. Här kan man se om njurarna har normal storlek och form. Det går också att se om urinvägarna är vidgade på grund av missbildning.

DMSA-scintigrafi
En gammakameraundersökning görs efter njurinfektion på de flesta spädbarn och ibland på äldre barn. Ett spårämne ges via infart (plastslang) in i blodbanan. Mätning sker med gammakamera omkring 4 timmar senare. Undersökningen görs på Barnfysiologen och ger information om njurfunktionen och om det finns inflammation eller skada i njurarna. 

Blåsröntgen
Blåsröntgenundersökning, som kallas MUC, används i första hand för att leta efter reflux, och hos pojkar en förträngning av urinröret. En tunn slang, kateter, förs genom urinröret till urinblåsan som fylls med kontrastvätska. På röntgenbilden kan man se om vätskan åker tillbaka till njuren. Eftersom blåsröntgen visar tydligast resultat när barnet kissar, kan barnet inte vara sövt under tiden. Undersökningen brukar inte göra så ont, men kan kännas obehaglig. Ibland kan barnet få lugnande medicin före undersökningen. (MUC) görs på barn under 2 år där ultraljud eller DMSA scintigrafi visat onormal bild. 

Vilken uppföljning görs?

Uppfölning sker med kontroller på Urinvägsmottagningen. Vi vill då alltid ha ett urinprov. Det brukar underlätta om urinprovet tas i hemmet och hålls kylt under transporten med hjälp av några isbitar. Ni får skriftlig information om hur provet ska tas och även den utrustning som behövs. Kontrollerna brukar avslutas när vi vet att njurarna är friska. 

Om barnet får nya symtom

Det finns risk för att ny infektion inträffar. Om barnet skulle få symtom som gör att Ni misstänker återfall, särskilt hög feber i ett par dar, bör ni söka på närmaste barnmedicinska mottagning eller på barnakuten om det inte finns tid på barnmottagningen. Ta då gärna med ett kylt urinprov hemifrån.


Senast uppdaterad: 2018-04-24 08:56