Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Diabetes under graviditet

Diabetes förekommer i olika former. Man skiljer på typ 1 och typ 2. Dessutom finns en typ som kan förekomma under graviditeten. 

Insulin är ett hormon som bildas i bukspottkörteln. En av dess viktigaste uppgifter är att
sänka blodsockret. Under graviditeten blir kroppen gradvis mer okänslig för insulin
vilket medför att insulinbehovet ökar 2-3 gånger. I de flesta fall regleras detta genom att
bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Hos
1-2 % av alla gravida kvinnor orkar inte bukspottkörteln bilda tillräckligt med insulin.
Då utvecklas graviditetsdiabetes.

Vad händer med barnet?
Sockret går över till fostret via moderkakan. För höga blodsockernivåer kan leda till att
barnet växer onormalt mycket. Efter förlossningen kan barnet få för låga
blodsockervärden. En dåligt kontrollerad diabetes kan också leda till olika störningar
hos det nyfödda barnet som tex. sämre lungmognad eller ökad infektionsrisk.

 

Information till dig som har insulinbehandlad diabetes och fått barn

Barnet mår bäst av att vårdas hud mot hud efter förlossningen för att minska risken för lågt blodsocker och för att du lättare ska uppfatta barnets signaler. Barnets insulinproduktion kan vara förhöjd under de första levnadstimmarna och då ökar risken för att de ska få lågt blodsocker. Av den anledningen kontrolleras ditt barn lite extra av personalen. Du kan få tips och hjälp av personalen om hur du kan vårda barnet hud mot hud.

Amning

Det bästa för barnet är att ammas inom 2 timmar och det fungerar lättast om barnet ligger hud mot hud tills det visar intresse för att suga. Råmjölken är viktig för barnet för att upprätthålla blodsockernivåerna. När barnet har sugit matas barnet ytterligare med urmjölkad bröstmjölk eller modersmjölkersättning på kopp för att minska risken för lågt blodsocker. De första 12 timmarna är det viktigt att barnet ammas och tillmatas med minst 3-4 timmars intervall. Du kan amma först och efteråt ge extra bröstmjölk som du mjölkat ut eller modersmjölkersättning till barnet.

När barnet är 12 timmar gammalt, mår bra och vill suga kan du amma när barnet signalerar att det är hungrigt.

Kontroller av barnet

Första dygnet kontrolleras blodsocker vid fem tillfällen på barnet och första värdet tas när barnet är ungefär 1 timme. Om barnet just då suger på bröstet behöver barnet inte tas från bröstet vid provtagningen. Om alla värdena är bra behövs ingen ytterligare provtagning.

Diagnos

Graviditetsdiabetes upptäcks med hjälp av upprepade blodprovskontroller på MVC.

Behandling

Diabetes behandlas alltid med kostråd, fysisk aktivitet och eventuellt med insulin. Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder dig som har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2 särskild omvårdnad under graviditeten. Det gäller också vid graviditetsdiabetes.


Senast uppdaterad: 2018-05-14 08:36