Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fosterrörelser

Med fosterrörelser menar man både ”större rörelser” som sparkar och bålrörelser men även mindre, fladdriga eller svepande rörelser hos fostret.

Det vanligaste är att kvinnan börjar känna fosterrörelser från graviditetsvecka 18-20. Det förekommer dock att man kan känna rörelser så tidigt som vecka 15-16, likaväl som att rörelser inte noteras förrän långt senare i graviditeten.

Fostret växlar mellan perioder av aktivitet och vila över dygnet. Fosterrörelser saknas under sömnperioderna som kommer regelbundet under dygnet och varar ca 20-40min/gång.Under ”vakenperioderna” i graviditetens sista månader noteras i genomsnitt 30 rörelser i timmen.

Fosterrörelser noteras oftare i liggande ställning jämfört med sittande eller stående och oftare på kvällstid. Det är oklart om det beror på att foster verkligen rör sig mer under kvällstid eller i liggande ställning – eller om det helt enkelt är så att det är lättare att koncentrera sig och känna efter ordentligt när man är avslappad.


Senast uppdaterad: 2018-05-09 14:07