Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Igångsättning av förlossning

Varför sätter man igång en förlossning?

Det finns olika anledningar till att man försöker sätta igång en förlossning (induktion) istället för att invänta den spontana förlossningsstarten. Vissa sjukdomar hos kvinnan till exempel havandeskapsförgiftning (preeclampsi) eller diabetes kan vara orsak till att förlossningen sätts igång. Ibland finns det en misstanke om att barnet inte mår bra. Om du har gått över tiden behöver man också ibland sätta igång förlossningen. Vilken anledning till att just din förlossning ska sättas igång får du information om av förlossningsläkaren eller barnmorskan på MVC.

Induktionen lyckas om man får igång värkar som är effektiva och som leder till att modermunnen öppnar sig. Ibland kan det ta flera dagar att få igång ett förlossningsarbete. Det är bra att vara rustad med tålamod – precis som då förlossningen startar spontant.

Bra att ta med

Innetofflor

Morgonrock eller motsvarande

Kamera

Matsäck (mikrovågsugn och kylskåp finns)

Mössa till barnet samt kläder för hemresan

Parkeringspengar alternativt kreditkort

Ät gärna frukost innan du kommer.

Vid frågor kontakta din mödravårdscentral.

Vi hoppas att du och din familj får en fin förlossningsupplevelse!

Hur går det till att sätta igång förlossningen?

Det finns olika metoder för att sätta igång och det beror på livmodertappens konsistens, längd och öppningsgrad.

• Ta hål på hinnsäcken så att "vattnet går"

• BARD-kateter

• Hormontablett eller gel

• Hormondropp


Ta hål på hinnorna

Om modermunnen är öppen 2-3 cm, mjuk och förkortad kan man ta hål på hinnorna. När vattnet rinner stimuleras naturliga sammandragningar. Vanligen avvaktar man någon eller några timmar för att invänta sammandragningar. Om det inte sker kopplas ett hormondropp (oxytocin) i armen.

BARD-kateter

En tunn kateter förs in via slidan till livmodern och i änden finns en liten ballong som fylls med vatten. Den vidgar modermunnen. Slangen sträcks och tejpas fast på låret. När ballongen ramlar ut är modermunnen oftast öppen 3 cm. Därefter tar man hål på hinnorna så att vattnet går. Om katetern inte ramlar ut tas den bort efter cirka 24 timmar och en ny bedömning görs för att bestämma hur man ska fortsätta.

Hormoner (prostaglandin)

Prostaglandin ges i tablettform som lösts i vatten och tas via munnen. En mindre dos ges var annan timma högst 8 doser ges. Ibland kommer förlossningen igång innan alla doser ges och ibland får ny bedömning göras efter 8 doser av läkemedlet.

Prostaglandin kan också ges som gel via slidan. Första timman efter att du fått gel är det viktigt att du ligger ned så att gelen inte rinner ut. Sedan kan du vara uppe och röra på dig som vanligt. Efter 6 timmar görs en ny bedömning och om modermunnen då har öppnat sig kan man ta hål på hinnorna så att vattnet går. Om det inte går så kan ytterligare gel kan ges.

I vissa fall kan man lägga in ett litet inlägg i slidan som långsamt utsöndrar hormon. Den tas ut med ett snöre efter 24 timmar om ingen effekt uppnåtts.

Barnets hjärtljud övervakas med CTG med jämna intervall under tid behandlingen pågår.

Hormondropp (oxytocin)

När vattnet har gått och sammandragningarna inte har kommit igång sätts ett hormondropp i armen. Droppet pågår vanligtvis under hela förlossningen och barnets hjärtljud övervakas med CTG.


Senast uppdaterad: 2018-05-03 11:53