Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tidig fosterdiagnostik

Ultraljudsmottagningen på Östra sjukhuset är regioncentrum för att diagnostisera sjukdomar och missbildningar hos fostret.

Fostervattensprov (amniocentes)

Provet utförs från graviditetsvecka 15 på grund av ålder, oro, hög risk på KUB eller om man hittat en avvikelse vid ultraljudsundersökning. 

Moderkaksprov (chorionvillibiopsi)

Provet utförs från graviditetsvecka 11 på grund av hög risk på KUB, vid känd kromosomavvikelse eller genetisk ärftlighet i familjen.

Vill du veta mer finns utförlig information på Vårdguiden 1177.

Komplikationer

Risken för missfall i samband fostervattens- eller moderkaksprov är mindre än 1 procent.

Vid komplikationer efter provtagningen kan du vända dig till din mödravårdscentral eller kontakta förlossningskoordinatorn på telefon 031-343 12 50.

Undersökningen

Du har fått en tid och behöver inte anmäla dig utan går direkt och sätter dig i ultraljudsväntrummet. Det kan kännas tryggt att du har med dig din partner eller en annan anhörig. Det är bra om du inte kissar direkt innan undersökningen.

Specialistläkaren undersöker ditt foster med ultraljud och därefter sticker man in en tunn nål igenom bukväggen och suger upp fostervatten eller moderkaksceller. De flesta person upplever inte att ingreppet är smärtsamt.

Provet skickas för analys till klinisk genetisk avdelning. Svarstiden varierar beroende på vilken analys man har valt. Det får du veta från läkaren vid undersökningen. Normala prov kommer som brevsvar.

Efter provtagningen rekommenderar vi dig att ta det lugnt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det minskar risken att få någon komplikation men många kvinnor upplever det naturligt att göra det efter provtagningen.

Har du ett fysiskt ansträngande jobb bör du stanna hemma resten av dagen. Nästa dag kan du återgå till dina vanliga aktiviteter. Ibland händer det att det kan komma någon matsked fostervatten i trosan de närmsta dagarna efter provtagningen. Det betraktar vi som normalt.


Senast uppdaterad: 2018-06-08 14:07