Ultraljudsmottagning
Risknivån för smitta av covid-19 i samhället har ökat. Sahlgrenska Universitetssjukhuset skärper därför rutinerna för besökare. För Obstetriken gäller att från och med den 12 mars får inga närstående följa med in på ultraljudsmottagningen eller i väntrummet. De nya rutinerna har medfört att fler vill fotografera under undersökningen eller på mottagningen. Det råder ett allmänt fotoförbud på hela sjukhuset och därför kommer vi inte bevilja några fototillstånd.
Har du symtom på luftvägsinfektion ska du avboka dina bokade tider via www.1177.se. Där behöver du logga in och söka på din aktuella mottagning.
Söka vård hos oss
Vi tar emot dig som är gravid och har erbjudits en ultraljudsundersökning. På avdelningen görs olika typer av fosterdiagnostik. All fosterdiagnostik är frivillig. Vi är regioncentrum för att diagnostisera sjukdomar och missbildningar hos foster. Vi erbjuder även rådgivning i samarbete med en specialist på ärftliga sjukdomar.
När du skrivs in på din barnmorskemottagning får du information om olika former av fosterdiagnostik, där rutinultraljudet är det vanligaste. Alla undersökningar sker via remiss från din barnmorskemottagning. Det är inte lämpligt att ha barn med vid undersökningen.
Du som önskar göra ultraljudsundersökning och inte är bosatt i Västra Götalandsregionen kan göra en egen vårdbegäran. KUB för utomlänspatienter görs inte under semesterperioden. Från och med vecka 35 är du välkommen att söka igen.
Vid ditt besök hos oss
Fosterdiagnostik är ett sammanfattande begrepp för medicinska undersökningar. Med tidig fosterdiagnostik brukar man mena undersökningar som görs före 22 fullbordade graviditetsveckor, men de flesta undersökningar utförs betydligt tidigare än så.
Rutinultraljudsundersökningen är frivillig och den görs för att bestämma antal foster, graviditetens längd, och för att bedöma fostrets anatomi (så kallad organscreening). Digital ultraljudsbild på fostret kan köpas för 100kr.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedriver forskning och utvecklingsarbeten vilket innebär att du kan bli tillfrågad om deltagande i olika forskningsstudier.
Som patient hos oss får du del av den utveckling och de framsteg som görs.
Inom kvinnosjukvården kan du inte välja om du vill behandlas av manlig eller kvinnlig personal.
Checklista inför ditt besök
- Om du ska göra ett rutinultraljud bör du undvika att kissa cirka en timma före besöket.
- Det är inte lämpligt att ha barn med vid undersökningen.
- Du behöver inte anmäla ditt besök, vänligen ta plats i väntrummet så kommer vi och hämtar dig.
Vi som arbetar här
På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel undersköterska, specialutbildad barnmorska och specialistläkare.
Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.
Länkar
GenSvar - information om genetiska sjukdomar
Socialstyrelsen om funktionshinder
FUB - Riksförbudet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning
Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.
Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta. Lämna gärna dina synpunkter till:
Janet Boerenbeker, verksamhetsassistent
E-post: janet.boerenbeker@vgregion.se