Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

Frågor och svar om besöksrestriktioner på BB

Pia Pauli, biträdande verksamhetschef obstetriken samt Ian Milsom, områdeschef område 1

Pia Pauli, biträdande verksamhetschef Obstetriken (förlossningsvården) och Ian Milsom, områdeschef Område 1, det vill säga Kvinnosjukvården och Drottning Silvias barnsjukhus.

Pia Pauli, varför har ni partnerförbud eller förbud mot att närstående är med på BB?

Förlossningskliniken här på Östra sjukhuset förlöser friska kvinnor med friska barn, men vi förlöser också svårt sjuka kvinnor och vårdar sjuka nyfödda barn.
Patientsäkerheten är allt för oss och Covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom. Som sjukhus har vi ansvar att skydda våra patienter och medarbetare. Om vi skulle få smittspridning bland medarbetarna på förlossningskliniken och BB på Östra sjukhuset, så finns det ungefär 200 kvinnor i veckan som inte har någonstans att föda sina barn. Alla förlossningskliniker i VGR har samma restriktioner.  

Ian Milsom, vad säger sjukhusledningen om förbudet?

Vi står helt och hållet bakom förlossningsklinikens beslut. Sahlgrenska Universitetssjukhuset tog nyligen ett beslut att ha låsta entréer och besöksförbud till och med 5 april 2021.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset är så kallat ”sista utposten” och det betyder att vårt specialistsjukhus är det sjukhus som måste fungera no matter what. Om smittan sprider sig på andra vårdcentraler eller sjukhus, så ska Sahlgrenska alltid fungera. Och det är ju för medborgarnas skull. Om du blir sjuk så ska du få vård, och sjuk kan vem som helst bli när som helst.

Ian Milsom, i Stockholm har de inte partnerförbud på BB, varför är det så olika?

Vi kan inte uttala oss om Stockholm. Men en stor skillnad med Stockholm jämfört med oss är att där finns flera förlossningskliniker. Vi har en enda förlossningsklinik för hela Storgöteborg och norra Halland. Förlossning och BB på Östra sjukhuset måste fungera annars finns det ingenstans för kvinnorna att ta vägen när de ska föda.

Pia Pauli, nyblivna mammor känner sig ensamma och partners undanskuffade – vad säger du om det?

Det här är ingenting vi vill. Verkligen inte. Vi jobbar mycket med partners närvaro och tycker det är jätteviktigt, framför allt under förlossningen. Samtidigt är BB-vård vård av nyförlöst kvinna och bebis. Och den vården bedriver vi patientsäkert. Som kvinna kan du vara trygg med att komma hit till oss. Du får stöd och samtal om hur du ska sköta din lilla bebis, om amning och om fysiska förändringar efter förlossningen och om föräldraskap.

Till partners och närstående som inte får var med på BB så beklagar jag det. Att bli förälder är omvälvande och partnern kan vara ett fint stöd till den nyförlösta mamman. Kanske hjälper det om man tänker på de allmänna restriktionerna vi har i samhället under pandemin – håll avstånd och skydda riskgrupper – samma restriktioner har vi inom förlossningsvården. Så när du inte besöker sjukhuset gör du en solidarisk handling mot dina medmänniskor.

Ian Milsom, om ens närstående har intyg på att hen har antikroppar mot corona, kan hen få vara med då?

Med upp till 30 förlossningar per dygn har vi heller inte kapacitet att kontrollera intyg från olika vårdinstanser. Tyvärr.

Pia Pauli, hur går det till när man ska skiljas från sin närstående eller partner efter förlossningen?

Efter en förlossning som gått bra, kvinnan och barnet är friska, så behöver man landa lite, få i sig lite fika, få hålla i sitt barn.  Sen för vi en dialog med varje födande kvinna eller par. När kvinnan, barnet, och den närstående känner sig redo kan man säga hejdå och flytta över till BB.

Pia Pauli, när kan en närstående få dispens och ändå få vara med på BB?

Om den födande kvinnan är fysiskt eller psykiskt sjuk, då får oftast den närstående vara kvar på BB, men hen måste stanna på rummet under hela vistelsen.
Samma sak gäller om något händer under förlossningen som påverkar mammans hälsa negativt, då ger vi dispens.

Vi brukar också ge dispens vid tvillingfödslar.

Är det något mer ni vill säga?

Vi har en jättefin Amningsmottagning där du själv bokar ditt möte när det passar dig. Och det kan ske digitalt via videolänk eller att du besöker oss med ditt barn. Här kan du läsa mer om Amningsmottagningen
Vi har också en BB-mottagning med stor tillgänglighet för dig med ett nyfött barn. De följer upp hur du mår och hur barnet mår. Här kan du läsa mer om BB-mottagningen

Senast uppdaterad 8 januari 2021


Senast uppdaterad: 2020-10-13 10:00