Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Tryckkammare Östra

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag
7:30 - 16:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag - söndag
dygnet runt

Besöksadress

Rondvägen 5
416 50 Göteborg

Tryckkammarbehandling kallas också hyperbar oxygen behandling, HBO, och kan användas vid olika sjukdomstillstånd. Vi tar emot både dig med akut behov av behandlingen och dig som ska genomgå en planerad behandling.

Vi vänder oss till dig med diabetessår som inte läker eller strålskadad vävnad efter cancerbehandling. Även svårläkta infektioner i skelettet kan i vissa fall behandlas med HBO. Vi behandlar även dig med akuta sjukdomar som exempelvis dykarsjuka, rökgasförgiftning och allvarlig mjukdelsinfektion. För dig som sportdyker erbjuder vi utbildning för att förebygga dykarsjuka.

Din vistelse hos oss

Vi ser helst att vi får en remiss från din läkare för att boka ett besök hos oss men du kan också skriva en egenremiss på 1177.se.

Vid ditt besök hos oss

När du kommer till oss får du byta om till bomullskläder. Egna underkläder och strumpor får du behålla på. Det är ej tillåtet att ta med mobiltelefon, klocka och cigarettändare in i tryckkammaren eftersom dessa saker kan störa behandlingen eller förstöras av tryckökningen.

Under behandlingen får du andas ren syrgas i perioder och då utgör hårspray, feta salvor, cerat och läppstift en brandrisk. Kaffe gör att blodkärlen drar ihop sig och försämrar behandlingseffekten, därför bör du undvika att dricka kaffe innan behandlingen.

Du får inte röka om du ska genomgå tryckkammarbehandling. Rökning förstör de kapillärer som nybildas av behandlingen och effekten av behandlingarna uteblir då.

Ofta behandlas flera patienter samtidigt och en sjuksköterska finns alltid med inne i tryckkammaren. Behandlingen tar vanligtvis två timmar och det finns möjlighet att se på film, lyssna på musik eller läsa en bok under tiden. 

Vi har beredskap dygnet runt för dig med akut behov av vård.

Varje år utbildas cirka 100 sportdykare hos oss för att lära sig hur man undviker dykarsjuka och hur en behandling fungerar. Besöket sker kvällstid och tar ungefär två timmar. I undervisningen ingår en provtryckning motsvarande 50 meters djup för att du som sportdykare ska få uppleva tryckets effekter. Du kan boka undervisning genom att ringa till oss.

Checklista inför din vistelse

  • Ha på dig underkläder och strumpor av bomull när du kommer till oss.
  • Mobiltelefon, klocka och cigarettändare är förbjudet att ta med in i tryckkammaren.
  • Du får inte röka om du ska genomgå behandling.
  • Undvik att dricka kaffe två timmar innan behandling.
  • Undvik hårspray, parfym, feta salvor, cerat och läppstift två timmar innan behandling.

Vi som arbetar här

På vår mottagning finns yrkeskategorierna specialistsjuksköterska och specialistläkare.

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Du kan också lämna dina synpunkter till:

Ulrika Karlsson, Tf verksamhetsassistent
E-post: ulrika.k.karlsson@vgregion.se

Du kan också skicka dina synpunkter med vanlig post:

Blankett för synpunkter på vården

Joakim Trogen

Vårdenhetschef

Louise Sameby

Vårdenhetsöverläkare

Senast uppdaterad: 2021-04-01 08:00