Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tryckkammare

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag 7:30 - 16:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag - söndag dygnet runt

Besöksadress

Rondvägen 5
416 50 Göteborg
Östra sjukhuset
Centralkliniken, Plan 0

Vägbeskrivning

Östra sjukhuset. Vägbeskrivning: Avfart Torpamotet från E20. Kollektivtrafik: Hållplats Östra sjukhuset. Vänligen se www.vasttrafik.se för information. Se vidare skyltning inom sjukhusområdet.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Tryckkammare
416 85 Göteborg

Tryckkammarbehandling kallas också hyperbar oxygen behandling, HBO, och kan användas vid olika sjukdomstillstånd. Vi tar emot både dig med akut behov av behandlingen och dig som ska genomgå en planerad behandling.

Vi vänder oss till dig med diabetessår som inte läker eller strålskadad vävnad efter cancerbehandling. Även svårläkta infektioner i skelettet kan i vissa fall behandlas med HBO. Vi behandlar även dig med akuta sjukdomar som exempelvis dykarsjuka, rökgasförgiftning, allvarlig mjukdelsinfektion och luftembolisering. För dig som sportdyker erbjuder vi utbildning för att förebygga dykarsjuka.

Din vistelse hos oss

Du behöver ingen remiss. Kontakta gärna oss för att boka en tid.

Vid ditt besök hos oss

När du kommer till oss får du byta om till bomullskläder, egna underkläder och strumpor får du behålla på. Det är förbjudet att ta med mobiltelefon, klocka och cigarettändare in i tryckkammaren eftersom dessa saker kan störa behandlingen och förstöras av tryckökningen.

Under behandlingen får du andas ren syrgas i perioder och då utgör hårspray, feta salvor, cerat och läppstift en brandrisk. Kaffe gör att blodkärlen drar ihop sig och försämrar behandlingseffekten, därför bör du undvika att dricka kaffe innan behandling. Anledningen till att du inte får röka om du ska genomgå behandling är att rökning förstör de nybildade kapillärerna.

Ofta behandlas flera patienter samtidigt och en sjusköterska finns alltid med inne i tryckkammaren. Behandlingen tar vanligtvis två timmar och det finns möjlighet att se på film, lyssna på musik eller läsa en bok under tiden. Eftersom temperaturen ibland sjunker inne i tryckkammaren finns det möjlighet att ta med en filt

Vi har beredskap dygnet runt för dig med akut behov av vård.

Varje år utbildas 150 sportdykare hos oss för att förebygga dykarsjuka. Vi undervisar regelbundet grupper i hur man undviker dykarsjuka och hur behandlingen fungerar. Besöket sker kvällstid och tar ungefär två timmar. I undervisningen ingår en provtryckning motsvarande 50 meters djup för att du som sportdykare ska få uppleva tryckets effekter. Du kan boka undervisning genom att ringa till oss.

Checklista inför din vistelse

  • Ha på dig underkläder och strumpor av bomull när du kommer till oss.
  • Mobiltelefon, klocka och cigarettändare är förbjudet att ta med in i tryckkammaren.
  • Du får inte röka om du ska genomgå behandling.
  • Undvik att dricka kaffe två timmar innan behandling.
  • Undvik hårspray, parfym, feta salvor, cerat och läppstift två timmar innan behandling.
  • Fyll gärna i vår checklista inför ditt besök.

Vi som arbetar här

På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel sjuksköterska och specialistläkare.

Synpunkter

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta. Lämna gärna dina synpunkter till:

Annica Jakobsson, verksamhetsassistent
Telefon: 031-3434878
E-post: annica.jakobsson@vgregion.se

 

Du kan också skicka dina synpunkter med vanlig post:

Blankett för synpunkter på vården

Joakim Trogen

Vårdenhetschef

Stina Gabrielsson

Vårdenhetsöverläkare

Senast uppdaterad: 2018-11-30 10:40