Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Substitutionsmottagning Olskroken

Tillfällig information Drop-in mottagningen för nybesök på Substitutionsmottagning Östra är för närvarande stängd p.g.a. covid-19. Du kan från och med 2020-03-25 nå oss på helgfria onsdagar kl 13:30-15:00 via appen Mitt vårdmöte där du väljer Substitutionsmottagning Östra. För frågor kan du ringa på tisdagar kl 13:00-15:00 på telefonnummer 031-343 69 43.

Kontaktuppgifter

Telefon

Växeltelefon

Öppettider

Endast bokade besök
måndag - fredag 8:00 - 11:00

Besöksadress

Olskroksgatan 32
416 66 Göteborg
Plan 4

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Substitutionsmottagning Olskroken
Olskroksgatan 32
416 66 Göteborg

Söka vård hos oss

För att få behandling hos oss skall du uppfylla kriterierna i Socialstyrelsens föreskrifter för läkemedelsassisterad behandling (HSL S-FS 2016:01).

Du ansöker om substitutionsbehandling genom att besöka vår drop-in-mottagning på Östra sjukhuset. Under ditt första besök på vår drop-in-mottagning kommer ett bedömningssamtal genomföras, där vi försöker skapa en helhetsbild gällande din livssituation. Vi kommer också be dig att fylla i ett ansökningsformulär samt lämna drogtest. I samband med besöket kommer en utredning påbörjas. Syftet med utredningen är att sammanställa information som framkommit under bedömningssamtalet med tidigare journaldokumentation från hälso- och sjukvård och eventuellt andra vård- och myndighetskontakter samt provtagningsresultat, för att fastställa om du uppfyller kriterierna för substitutionsbehandling.  

Du behöver visa giltig legitimation vid ditt besök hos oss.

Om du vill får du gärna bjuda in din socialsekreterare till bedömningssamtalet, då det kan korta ner utredningstiden hos oss.

Drop-in-mottagningen

Helgfria onsdagar kl. 13:30-15:00

Substitutionsmottagning Östra, Journalvägen 5, plan 3, Östra Sjukhuset

Har du frågor kring ansökan om substitutionsbehandling? Eller har du redan varit på ett bedömningssamtal hos oss och har funderingar kring din pågående utredning? Då kan du nå oss på telefonnummer
031-343 69 43, tisdagar klockan 13:00-15:00.

För dig som tillhör NU-sjukvården, SÄS eller SkaS upptagningsområde gäller annan ansökan. Läs mer här: Regional Behandlingsenhet.

Substitutionsbehandling

Du som bedömts uppfylla kriterierna för substitutionsbehandling kommer att ställas in på substitutionsläkemedel på Substitution dagvård. Under inställningstiden kommer du att behöva vistas på Substitution dagvård måndag-fredag kl 09:00-15:00.

När du är färdiginställd kommer du sedan att besöka Substitutionsmottagningen Olskroken sju dagar i veckan i tre månader, i enlighet med vad som står i Socialstyrelsens riktlinjer. Medicinintaget sker under översyn av personal. Har din behandling fungerat väl under de första tre månaderna kan beslut fattas om egenvård. Det innebär att du vissa dagar i veckan får ta hem ett antal doser för att sköta medicineringen själv. Vid fortsatt följsamhet i behandlingen kommer din egenvård att öka. Om du som patient återfaller i missbruk eller på annat sätt inte följer behandlingsplanen, behöver du åter komma dagligen till mottagningen för övervakat medicinintag.

Vi har endast bokade besök.

På mottagningen arbetar sjuksköterskor. Vid behov finns läkare, psykolog, arbetsterapeut, kurator och sekreterare kopplade till enheten.

Telefonnummer till Substitutionmottagning Olskroken: 031-343 69 94
Telefontid: kl 08:00-16:00

Substitutionsmottagning Olskroken

Mottagningen vänder sig främst till dig som har ett iatrogent beroende, dvs. ett läkemedelsberoende. Du kanske har någon form av smärtproblematik och fått smärtstillande medicin på recept. Kanske kan du inte sova på grund av smärtan och fått sömnmedicin på recept av din läkare. Starka smärtstillande tabletter, sömntabletter, lugnande medicin fyller viktiga funktioner men kan också skapa ett beroende om de används på fel sätt och/eller under lång tid.

Exempel på läkemedel som är beroendeframkallande

  • Smärtstillande läkemedel: Tradolan, Citodon, Oxynorm/Oxycontin, Fentanyl, Norspan
  • Sömnmedel: Imovane, Stilnoct
  • Lugnande bensodiazepiner: Stesolid, Xanor, Iktorivil

Vad är ett läkemedelsberoende?

Vissa läkemedel är beroendeframkallande, vilket innebär att kroppen vänjer sig vid läkemedlet. Efter en tid behöver man ta allt större doser och kanske oftare för att uppleva positiv effekt. Orsaken till varför läkaren ordinerade medicinen kanske inte är ett problem längre men man fortsätter ändå att ta medicinen för att uppleva välbehag, bättre självförtroende, tillfredsställelse. Ett läkemedelsberoende innebär att du känner ett sug efter läkemedlet och får abstinens om du inte tar medicinen.  

För att uppfylla kriterier för en beroendediagnos skall tre av nedanstående kriterier vara uppfyllda:

  • Ett starkt behov (”sug”) eller tvång att inta substansen
  • Svårigheter att kontrollera konsumtionen (kontrollförlust)
  • Förekomst av karakteristiska abstinenssymtom
  • Toleransökning
  • Tilltagande ointresse för andra saker än att inta substansen
  • Fortsatt konsumtion trots kroppsliga eller psykiska skador

 

Stämmer detta in på dig? Då kanske du har ett läkemedelsberoende och det är viktigt att du söker hjälp!

 

Vad är substitutionsbehandling?

Substitutionsbehandling, underhållsbehandling eller läkemedelsassisterad behandling, som det också kallas innebär att man ersätter den/de mediciner (opioider) man är beroende av med substitutionsmedicin under kontrollerade former. Substitutionsbehandling innebär således inte nedtrappning av medicinen man är beroende av. Substitutionsbehandling är därför, i de flesta fall, en långvarig behandling.


Senast uppdaterad: 2019-12-03 15:46