Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Avdelning 351 kirurgi Östra

Kontaktuppgifter

Telefontider

måndag - söndag dygnet runt

Växeltelefon

Öppettider

måndag - söndag dygnet runt

Besökstider

måndag - söndag 14:00 - 19:00

Besöksadress

Diagnosvägen 11
416 50 Göteborg
Östra sjukhuset
plan 4

Vägbeskrivning

Östra sjukhuset. Avfart Torpamotet från E20. Vägbeskrivning: Avfart Torpamotet från E20. Kollektivtrafik: Hållplats Östra sjukhuset. Vänligen se www.vasttrafik.se för information. Se vidare skyltning inom sjukhusområdet.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Avdelning 351
416 85 Göteborg

Vi tar emot dig med tarmrelaterade sjukdomar. Vi vårdar både dig som ska genomgå en planerad operation och dig med ett akut sjukdomstillstånd.

 En del utav vår avdelning ingår i ett uppdrag som heter "Nya framtidens vårdavdelning" (Nya FVA). Det innebär att vi har ett sjukhusövergripande uppdrag att vidareutveckla vården inför framtiden. Mitt i vården utvecklar vi framtidens arbetssätt med fokus på patienten, arbetsmiljön och digitala lösningar.

Vid ditt besök hos oss

Vi vill ge dig som patient bästa möjliga omvårdnad och behandling anpassad efter din specifika sjukdom och behov. Vi utvecklar ständigt vår verksamhet och till vår avdelning finns bland annat kolorektallab, stomiterapeuter och kirurgmottagning knutna.

För dig som närstående och besökare:

 • På grund av allergier och infektionskänsliga patienter ber vi besökare att undvika parfym och blommor med stark doft.

Checklista inför din vistelse

 • Ta gärna med stadiga inneskor och necessär till avdelningen
 • Lämna smycken och värdesaker hemma
 • Om du använder ögondroppar eller inhalation är det bra om du tar med detta till avdelningen.
 • Planera din hemkomst innan din planerade operation genom att till exempel förbereda mat i frysen och städa innan operationen.
 • Om möjlighet finns, be någon hjälpa dig med inköp de närmaste veckorna efter att du har kommit hem.

För dig som ska opereras

Inför din operation skall du duscha med bakteriedödande klorhexidintvål (Descutan eller Hibiscrub), en så kallad dubbeldusch, för att minska antalet bakterier på kroppen och därmed minska risken för sårinfektion.

Antalet dubbelduschar beror på vilket ingrepp som skall göras och du kommer att få information om detta när du kommer till vår preoperativa mottagning inför din operation.

Läs gärna Duschinstruktioner inför operation för utförliga instruktioner om hur du genomför en dubbeldusch.

Om du ska opereras för kolorektalcancer eller har/ska få stomi kan du få mer information genom att se våra informationsfilmer.

Under vårdtiden

För att främja läkning och motverka komplikationer är det viktigt att vara aktiv efter operationen. Därför är vi noga med att du som patient exempelvis går ut till matsalen och äter och att du gärna går på aktivitetsslingan. Vi utgår givetvis utifrån dina förutsättningar.

Vi vill involvera dig i vårt arbete och därför kan det hända att du blir ombedd att svara på några frågor eller fylla i en enkät.

Vi som arbetar här

Här arbetar vi i team för att använda våra kompetenser på bästa sätt och öka kvalitén samt patientsäkerheten. Detta innebär att du kan förutom läkare träffa sjuksköterska, undersköterska även träffa sjukgymnast, arbetsterapeut, farmaceuter, avancerad specialistsjuksköterska, stomiterapeut, dietist, kurator och värd.

Aktuella projekt inom Nya framtidens vårdavdelning

 • Tvärprofessionellt team
 • Rond/SBAR (SBAR är en kommunikationsmodell för att förenkla överrapporteringen av patienten mellan personal och under rond)
 • Patientfilmer (kolorektalt operationsförlopp, film om stomivård)
 • Aktivitetsslinga

Kommande

 • Aktivitetsarmband
 • Patientplattor

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.

Synpunkter

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta. Lämna gärna dina synpunkter till:

Verksamhetsutvecklare kirurgi telefon 031 - 343 49 50 E-post: su.verksamhetsutveckling.kirurgi@vgregion.se

Du kan också skicka dina synpunkter med vanlig post:

Blankett för synpunkter på vården

Pär Lindvall

Vårdenhetschef

Emma Andreasson

Vårdenhetschef

Mattias Block

Medicinskt ansvarig

Senast uppdaterad: 2020-06-05 07:58