Ätstörningsmottagning Högsbo
Vi vänder oss till dig över 25 år med anorexi eller bulimi och som behöver hjälp hos en specialistmottagning.
Söka vård hos oss
När du söker vård hos oss behöver vi veta något om den sjukdom eller de besvär du har. Den informationen kan vi till exempel få genom att en läkare på din vårdcentral eller annan läkare skriver en remiss till oss. Du kan också skriva en egen vårdbegäran.
Är du under 25 år hänvisar vi dig till vår mottagning för unga.
Vid ditt besök hos oss
När du kommer till oss gör vi först en utredning. Efter att du fått en diagnos gör vi en behandlingsplan efter dina behov och förutsättningar. Om du behöver får du också genomgå en neuropsykiatrisk- eller personlighetsutredning av en psykolog.
När det gäller individuell behandling erbjuder vi bland annat medicinsk rådgivning och behandling, psykoanalytisk/psykodynamisk terapi och kognitiv psykoterapi och psykiatrisk fysioterapi.
Vi erbjuder också kroppskännedomsträning, bulimigrupp och affektgrupp.
Vid behov erbjuder vi par- och familjesamtal.
Varje år arrangerar vi en anhörig- och patientutbildning. Varje år undervisar vi också om vad som händer i kroppen vid svält och hetsätning och om vad motionen betyder för hälsan.
På vår mottagning finns grupper för dig som varit utsatt för sexuella övergrepp av anhörig.
På Högsbo har vi både öppenvård, dagsjukvård och heldygnsvård (avdelning 618 anorexi och bulimi)
Vår målsättning är att öka din psykiska och fysiska hälsa genom att normalisera ditt ätande, ge kunskap om sjukdomen och öka ditt självförtroende och din självkänsla. Vi vill också öka din förmåga att ta hand om dig själv och ge dig möjlighet till bättre relationer med andra människor.
Vi är med i RIKSÄT som är ett nationellt kvalitetsregister för ätstörningsbehandling. Hos oss pågår ständigt interna forskningsprojekt liksom metodutveckling och utvärdering. Vi sprider våra forskningsresultat och behandlingserfarenheter genom nationella och internationella konferenser och tidskrifter. Vi genomför också föreläsningar, konsultationer och studiebesök.
Vi som arbetar här
På vår mottagning finns olika yrkeskategorier: kurator, psykologer, sjuksköterska, fysioterapeut, medicinska sekreterare och specialistläkare i psykiatri.
Synpunkter och klagomål på vården
Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.
Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.
Digitalt vårdmöte
Vår mottagning erbjuder digitala vårdmöten. På det viset kan du träffa din vårdkontakt i ett videomöte – via mobil, surfplatta eller dator.
Ett digitalt vårdmöte bokas av mottagningen, som också skickar en kallelse till dig med länk inför ditt videomöte