Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Minnesmottagningen

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag 7:30 - 16:00
19/12 - 6/1
måndag - fredag 7:30 - 13:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag - fredag 8:00 - 16:00

Besöksadress

Wallinsgatan 6
431 41 Mölndal

Vägbeskrivning

Med bil från E6, kör av vid Lackarebäcksmotet. Med bil frånSöderleden, kör av vid Fässbergsmotet. I rondell Bifrostgatan/Toltorpsgatan tag av mot Toltorpsgatan i sydvästlig riktning (mot Toltorpsdalen) och i första rondellen tag till höger in på Wallinsgatan.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Minnesmottagningen
413 45 Göteborg

Vi tar emot dig som behöver genomgå en utvidgad utredning/specialistbedömning vid misstanke om demenssjukdom där primärvårdens utredning inte gett tillräckligt underlag för att ställa diagnos. På vår mottagning finns ett BPSD-team, som arbetar med patienter med beteendemässiga och psykiska symtom vid demens. Vi bedriver även klinisk forskning och läkemedelsstudier.

Söka vård hos oss

Vi är specialiserade på att utreda dig med nedsättningar av minnet och andra tankeförmågor där det finns misstanke om att det är en demenssjukdom som ligger bakom dina symtom.

Vid misstanke om demenssjukdom skall basal utredning göras enligt nationella/regionala medicinska riktlinjer. Basal utredning är ofta tillräcklig för att ställa diagnos och bedöma behov av stöd och behandling. Den basala utredningen görs i primärvården.

Om du eller dina närstående misstänker en demenssjukdom vänder du dig i första hand till din vårdcentral som gör en minnesutredning. Denna utredning är i de flesta fall tillräcklig för att ställa diagnos och sätta in lämplig behandling. Om det krävs en utvidgad utredning kan du få komma till oss på Minnesmottagningen.

Du kan också skriva en egen vårdbegäran.

Blankett för egen vårdbegäran

Vid ditt besök hos oss

Den utvidgade utredningen anpassas till dina individuella behov som finns. Utredningen kan innehålla flera olika undersökningar och den tar ofta flera månader. Efter avslutad utredning lämnas information om samtliga undersökningsresultat. I vissa fall påbörjas din behandling på Minnesmottagningen men oftast sker uppföljningen på din vårdcentral. Hos Minnesmottagningen finns även ett BPSD-team, som arbetar med patienter med beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD). 

Vid vissa sjukdomstillstånd eller om du deltar i en forskningsstudie kan du få komma tillbaka till Minnesmottagningen för en längre tids uppföljning.

Checklista inför ditt besök

  • Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort.
  • Anmäl ditt besök i receptionen.
  • Betalning sker ankomst, vi accepterar kontant- och kortbetalning eller betalning mot faktura.
  • Ditt första besök hos oss tar vanligtvis en till två timmar.

Läkemedelsforskning vid Minnesmottagningen

Behovet av nya mer effektiva läkemedel mot Alzheimers sjukdom är stort. Vid Minnesmottagningen bedrivs läkemedelsforskning i samarbete med Göteborgs universitet och olika läkemedelsföretag. Alla läkemedelsstudier måste i förväg godkännas av myndigheterna och följa noggranna säkerhetskontroller.

Du som studiedeltagare behöver vara tillräckligt frisk för att själv kunna förstå vad det innebär att vara med i studierna. Du ska heller inte ha några allvarliga kroppsliga sjukdomar. Om du har läkemedel mot Alzheimers sjukdom fortsätter du med dessa även under studien samtidigt som du får studieläkemedlet. Oftast behöver du också ha en närstående som kan hjälpa till att besvara frågor om dig som studiepatient.

Flertalet av våra patienter som deltar och närstående tycker det är intressant att vara med i studierna och upplever det som positivt att få bidra till forskningen om nya läkemedel.

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta någon av forskningssjuksköterskorna vid Minnesmottagningen.

Kontakta våra forskningssjuksköterskor:

Maria Berglund
tel: 031 - 343 86 68

Ing-Marie Isgaard
tel: 031 - 343 86 61

E-post: minnesstudier@vgregion.se

Ansvariga läkare är:
Anne Börjesson-Hanson och Michael Jonsson

Synpunkter

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter till:
Emelie Ekoff, verksamhetsutvecklare 
Telefon: 031 - 343 86 36 
E-post:   emelie.ekoff@vgregion.se

Du kan också skicka dina synpunkter med vanlig post:

Blankett för synpunkter på vården

Vi som arbetar här

Vi arbetar i team. Vi som hjälper och stödjer dig är läkare, sjuksköterskor, skötare, psykologer, kuratorer och fysioterapeuter, arbetsterapeuter och vårdadministratörer.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset utbildar dem som ska hjälpa patienter i framtiden. Vi kan därför fråga om en student får delta ibland. Du har rätt att säga nej. Alla vi som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt.

Malin Lutz-Hålsjö

Enhetschef

Camilla Palmqvist

Enhetschef

Senast uppdaterad: 2019-05-16 16:06