Postopavdelning/Uppvakning
Efter din operation överflyttas du till Postoperativa avdelningen, 227. Till avdelningen kommer man för övervakning efter operation som skett i narkos, ryggbedövning eller annan bedövning.
Din vistelse hos oss
Vad händer efter operationen?
- På uppvakningsavdelningen kontrolleras EKG, blodtryck och syremättnad på samma sätt som på operationsavdelningen. Du får fortsatt tillförsel av syrgas närmaste timman efter din operation. Vi kontrollerar även förband och operationsområde.
- Personal finns hela tiden tillgänglig för att ge dig smärtlindring, vätska och läkemedel mot eventuellt illamående.
- Det är viktigt att du säger till om du börjar få ont. Smärta är lättare att bryta om man påbörjar behandling tidigt.
- Om du varit sövd under operationen, kan du ha haft en slang i halsen för andningshjälp. Detta kan göra att du har lätt halsont, känner dig hes och skrovlig i rösten efteråt. Besvären går vanligtvis över inom ett dygn.
Hur länge måste du stanna på postoperativa avdelningen?
- Hur lång tid beror på vilken operation du genomgått, vilken bedövningsform du fått samt hur du mår efteråt.
- Puls, blodtryck och andning ska visa normala värden.
- Har du fått ryggbedövning ska du kunna röra dina ben så att vi ser att bedövningen har släppt tillfredsställande.
- Eventuella besvär med smärta och illamående skall vara välbehandlade.
- Vi behöver kontrollera din urinproduktion efter operationen eftersom vissa av de läkemedel som används kan påverka förmågan att tömma urinblåsan.
- Känner du dig inte i behov av att tömma urinblåsan gör vi en kontroll med en ultraljudsapparat. Om det finns mycket urin i blåsan hjälper vi dig till toaletten. Om du inte kan kissa själv, vilket förekommer, kan vi behöva göra en urintappning.
Inneliggande patienter
När dina värden är stabila flyttas du tillbaka till din vårdavdelning. Den läkare som opererat dig informerar dig vanligtvis om operationen påföljande dag.
Patienter som åker hem operationsdagen
Innan du åker hem serveras du fika. Du ska kunna tömma urinblåsan spontant före hemgång. I de fall kontrollröntgen är ordinerad utförs den innan du träffar läkaren.
Läkaren som opererat dig har ett utskrivningssamtal och skriver vid behov ut recept, sjukskrivningsintyg m.m.
Du får inte köra bil samma dag du opererats, eftersom vissa läkemedel stannar kvar många timmar i kroppen. Om ingen kan hämta dig kan vi skriva ut ett taxikvitto och beställa taxi. En viss summa av resekostnaden betalas kontant direkt till chauffören. . För dig som åker hem samma dag som operationen är det viktigt att ha någon hemma hos dig kväll och natt efter operationen.
Informationsfilm
För dig som gör en poliklinisk operation, dvs ej är inneliggande utan åker hem samma dag, finns en informationsfilm om vår postoperativa avdelning. I filmen ges information om vad som sker innan operationen och hur du tas om hand efteråt på postoperativa avdelningen.
Besök
Barn som vårdas här får ha en förälder eller närstående hos sig. Besök till vuxna tillåts endast i undantagsfall.
Kontakt
Telefon postop 031-343 18 43
Vi som arbetar här
På avdelningen arbetar specialistutbildade intensivvårdssjuksköterskor och undersköterskor med särskild kompetens och beredskap för att behandla smärta, illamående och rubbningar i andning och cirkulation som kan uppstå efter operationen.
Alla som arbetar inom Sahlgrenska universitetssjukhuset har tystnadsplikt.