Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Efter operation

När din operation är klar övervakar vi dig på vår uppvakningsenhet på operation 4, vilket är samma enhet som dit du kom när du skulle förberedas inför operation.

Efter en dagkirurgisk operation får du vila på vår uppvakningsenhet tills din läkare eller uppvakningspersonalen gör bedömningen att du är redo att åka hem. Vanligtvis är det 1–2 timmar efter operationen beroende på vilket ingrepp du genomgått och om du fått rogivande läkemedel eller narkos som komplement till den regionala eller lokala bedövningen.

Så snart du är tillräckligt medveten informerar vi dig om operationen och eftervården och du får praktiska råd. Vi bjuder på kaffe, te och smörgås. Det är viktigt att du försöker äta, dricka och kissa innan du får gå hem.

Om du har fått en regional plexusblockad i samband med din handkirurgiska operation får du gå hem med armen i mitella/armslynga på grund av kvarvarande nedsatt rörlighet. Du kommer att ha tillfälligt nedsatt känsel och funktion i armen och handen vilket kan innebära en skaderisk om du inte är försiktig tills bedövningen släpper helt. Det är viktigt att du medicinerar med smärtlindrande läkemedel (Alvedon, Panodil, Ibuprofen) redan innan blockaden börjar släppa. När du ska hem är det bra om någon närstående hämtar dig eftersom du inte får köra bil på operationsdagen. Du bör inte heller vara ensam första kvällen och natten hemma.

Om du ska vårdas inneliggande på vår avdelning efter operationen och har fått narkos eller sedering i samband med din operation får du vila på vår uppvakningsenhet tills du är redo att gå till vårdavdelningen.

Sjukskrivning

Sjukskrivning kan bli nödvändig beroende på vilken typ av arbete du har och det gör vi i så fall i samband med att du går hem.

Hemma efter operationen

Om du har frågor eller tecken till infektion efter operationen kan du kontakta Handkirurgimottagning Mölndal dagtid eller Avdelning 233 kvällstid. Telefonnummer: 031-342 10 00 (växel).

Rörelse och träning

För att reducera smärta, svullnad och eventuell blödning är det mycket viktigt att du håller handen och armen i högläge de första dagarna. Försök hålla den ovanför hjärtat och rör på fingrarna om de inte är gipsade. Du får en mer utförlig muntlig och skriftlig information på operationsdagen vad som gäller för just dig.

Smärtbehandling

Innan du går hem rekommenderar vi dig om vilken smärtbehandling som är lämplig. Du får recept på smärtstillande läkemedel om det finns behov, men vanligtvis räcker det med receptfria läkemedel.

Dusch och bandage

Du kan duscha efter operationen men förbandet och gipset måste hållas torrt och skyddas vid dusch och tvättning. Håll armen utanför duschen eller skydda med plastpåse. Tips! Ta en plastpåse över bandaget när du för in handen i klädärmar så rullar det inte upp. Du kan bada när stygn och gips är borta och huden helt läkt.

Stygnen

Ibland tar vi bort stygnen på handkirurgimottagningen i samband med ditt återbesök, annars gör du det på vårdcentralen. 

Feber

De första 3—4 dagarna efter operationen kan du få en lätt temperaturstegring upp till 38,5 °. Om febern blir högre eller inte går ner efter 3—4 dagar bör du kontakta läkare.

Komplikationer

Ibland uppstår en mindre blödning från operationssåret. Oftast räcker det med att förstärka förbandet utvändigt om det blött igenom.

Gipset kan sitta stramt och smärtor kan uppkomma. Får du ökad smärta efter några dagar kan det vara tecken på en begynnande infektion.

Vid misstänkt komplikation som till exempel rodnad, ökad ömhet eller feber bör du höra av dig till Handkirurgimottagning Mölndal (dagtid) eller till Avdelning 233 (kvällstid). Telefonnummer: 031-342 10 00 (växel).


Senast uppdaterad: 2023-07-31 12:51