Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

På operationsdagen

När det är dags för operation visar vi dig till rätta när du kommer och ställer några rutinfrågor. Sjuksköterskor och undersköterskor förbereder dig inför operationen. Du får ett ID-band runt armen och registreras i vårt övervaknings- och journalsystem direkt när du kommer till operationsavdelningen.

Du får låna skor eller tossor och byta om till sjukhusskjorta bakom en skärm alternativt i ett litet omklädningsrum. Dina tillhörigheter, exempelvis klocka, plånbok, nycklar, skor och kläder får du förvara i ett låsbart skåp.

Du får smärtstillande tabletter utav oss innan operationen för att du inte ska få ont efter operationen. Om din operation är akut gör vi en extra tvätt av din hand eller arm som ska opereras.

Vi sätter eventuellt en infart till ett blodkärl i väntan på att få komma in på operationssalen. De flesta som sövs får sömnmedicinen via infarten i blodkärlet. Infarten används även för så kallad regional bedövning då du inte är sövd.

Du träffar sedan kirurgen som ska operera dig och hen markerar den kroppsdel som ska opereras. Det finns också möjlighet att tala med narkosläkaren.

Om du ska få en lokal bedövning eller så kallad blockad istället för narkos så ger vi dig det innan du hämtas in till operationssalen. Många behöver inget rogivande inför att en blockad läggs men om du skulle behöva det kan vi ge rogivande läkemedel i droppslangen både när blockaden läggs och under operationens gång utan att du behöver vara helt sövd.

När det är dags för operationen kommer en narkossjuksköterska och hämtar dig. Du får då besvara några rutinfrågor som vi ställer för säkerhets skull.

Väl inne på operationssalen kopplar vi in EKG, blodtrycksmätare och du får en syremätare på fingret för att ha dig väl övervakad under operationen. Operationssjuksköterskan steriltvättar operationsområdet och klär in det i sterila dukar.

Om du ska sövas får du till en början andas syrgas i en mask och därefter får du narkosmedlet genom droppslangen. Efter någon minut somnar du och sedan tillförs narkosmedel kontinuerligt under operationen. Narkossjuksköterskan är med dig hela tiden, övervakar och ser till att du sover gott. Vid behov finns en narkosläkare tillgänglig.

När operationen är klar vaknar du 10-15 minuter efter att vi stängt av narkosmedlen. Då har du redan fått läkemedel mot smärtan men det är viktigt att du meddelar oss eventuell smärta.


Senast uppdaterad: 2021-06-30 10:49