Jón Karlssons Dag - blev en hyllning till en enastående person

Den 9 september anordnades Jón Karlssons Dag med cirka 300 deltagare och många intressanta berättelser om professor Karlsson, hans liv och arbete. Det var en lite förklädd avtackning av en enastående ortopedkirurg, forskare och en fantastisk medmänniska.

När klockan slog 8.00 fredagen den 9 september hälsades de cirka 300 deltagarna välkomna till professor Jon Karlsson dag i Konferenscentrum Wallenberg på Medicinareberget. Moderatorerna för dagen var professor Kristian Samuelsson, Tommy Hansson och Björn Rydevik, de båda senare professor emeritus, alla från avdelning för ortopedi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Jón Karlsson som chef och akademisk ortoped
Först ut på agendan pratade Agneta Holmäng, professor och dekan vid Sahlgrenska akademin, Helena Brisby, professor och proprefekt vid institutionen för kliniska vetenskaper, Ola Rolfson, professor vid avdelning för ortopedi, Sahlgrenska akademin och Anna Nilsdotter, verksamhetschef för ortopeden, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om Jón Karlsson som chef och akademisk ortoped.

 ”Humor, värme och kompetens”

Idrottsmedicin
Därefter var ämnet Idrottsmedicin. Professor emeritus i ortopedi, Lars Peterson, iklädd en för dagen Örgryte IS-tröja, berättade kort om när han och Jón började arbeta tillsammans på Östra sjukhuset. Iklädd en GAIS-tröja berättade en annan professor i idrottsmedicin, Per Renström, om sin relation till Jón och om Jóns smeknamn ”Mr Basket”.

I en Helsingsborgs IF-tröja kom lagläkare för HIF Harald Roos och berättade om deras nära samarbete bredvid och utanför fotbollsplanen och avslutade med att överlämnade sin HIF-tröja till Jón. Leif Swärd, fd lagläkare för ett flertal lag i Sverige och Europa, skickade en fin videohälsning.

”Doctor No1”

IFK Göteborg representerades av Håkan Mild, fd landslagsspelare i fotboll och nuvarande klubbdirektör, Carl Persson och Fredrik Larsson, båda lag-fysioterapeuter. De berättade om Jóns tid som lagläkare i IFK Göteborg från 1983 till 2021, med bl.a. 10 vunna SM-guld och ett UEFA-cup guld.

Professor Mats Börjesson, klädd i en GAIS-tröja, berättade kort om Jóns idrottsmedicinska karriär men även om Jóns arbete i styrelsen av YFA (Yrkesföreningen för fysisk aktivitet) som bl.a. står bakom boken FYSS. Avslutningsvis på denna punkt pratade docent Magnus Forssblad om några uppdrag som Jón haft inom ett antal medicinska kommittéer samt om uppstarten av Svenska Korsbandsregistret och Råd och Vård.

Barnortopedi
I nästkommande punkt, Barnortopedi, talade med.dr. Ann-Charlotte Söderpalm och docent Ragnar Jerre kort om barnteamet som Jón var en del av tidigt i sin medicinska karriär, men också om Jóns bidrag till forskning och avhandlingar inom barnortopedi.

Fysioterapi
Efter en kort paus med kaffe och fika stod Fysioterapi på schemat och där fysioterapeuterna och docenterna Jesper Augustsson, Sofia Ryman Augustsson och Eric Hamrin Senorski berättade om några av de avhandlingar som skrivits av fysioterapeuter där Jón varit med som handledare, men också om hur vi ska få följsamhet i skadeförebyggande träning och om Projekt korsband. 

”Learn, listen, be curious”

Sjuksköterskor
Punkten Sjuksköterskor framfördes av docent Annette Erichsen Andersson. Hon pratade om betydelsen av det stöd hon fått av både Jón Karlsson och Bengt Eriksson i sin forskning och studier om infektionsrisken vid kirurgi och ”Safe Hands” projektet.

Ortopedingenjörer
Därefter var det dags för Ortopedingenjörer att ta plats på scen i form av docent Roy Tranberg och med.dr Ulla Hellstrand Tang. Roy berättade om ett intressant pågående projekt med Polismyndigheten och Ulla talade om sin forskning på diabetes-foten.

”Att se möjligheter”

Frakturortopedi
Frakturortopedi stod som nästa punkt där docent Michael Möller berättade om utvecklingen av frakturregistret skedde tillsammans med Jón och om deras forskningssamarbeten genom åren. Därefter kom medicine doktorerna David Wennergren och Carl Bergdahl och berättade kort om sina avhandlingar baserade på data från frakturregistret och om hur mycket Jón betytt för denna forskning.

”Mentor och en enorm motor”

KSSTA/ESSKA och Meniskkirurgi
Innan lunch kom representanter från KSSTA (Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy) och ESSKA (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy) upp på scen. Professor och president för ESSKA Roland Becker, Tyskland, pratade om ESSKA Meniscus Consensus Project, och professor Roman Seil, Luxemburg, om meniskkirurgi.

Island och Jón
Efter en välsmakande lunch berättade ortopedläkare Haukur Björnsson om relationen till Island och till Jón.

Knäled
Därefter följde en längre sektion om Knäleden. Först talade professor Mats Brittberg om patella-dysplasi, sedan professor Volker Musahl, Pittsburgh, USA, om främre korsbandsrekonstruktion hos idrottare, och slutligen professor Stefano Zaffagnini, Italien, om broskskador i knät. Därefter fördes en kort frågestund med dessa tre anförda av professorn och moderatorn för dagen Kristian Samuelsson.

”Let’s talk about rotation”

Hälsena/fotled
Hälsena/fotled var nästa ämne där med.dr Mike Carmont, England, först berättade om ankel-instabilitet och ankel-ligaments rekonstruktion, för att sedan även kort prata om kroniska hälsenerupturer och dess utmaningar. Därefter ställde Kristoffer Weisskirchner Barfod, ortopedläkare från Danmark, frågan ”Hur ska vi behandla Jón om han fick en akillesruptur?”, och tog oss igenom olika faktorer som kan påverka behandling och utfall: kön, ålder, gener, timing, comorbiditet, bakterier i senan, morfologi av senan och metabolism av senvävnad. Med.dr Nicklas Olsson och docent Katarina Nilsson Helander, talade om sina samarbeten med Jón som utmynnat i ett antal studier, och fysioterapeut, med.dr Annelie Brorsson pratade om utveckling av testbatteri för hälsenor, men även om några kliniska frågeställningar vid akillesrupturer.

Tack Jón för uttryck som: ”Det är bara jobb” och ”Bättre smart än arg”

Höft
Så var det dags för fika och kaffe igen innan sektionen Höft tog vid där professor Olufemi Ayeni, McMaster, USA, berättade om femoroacetabular impingement och hans samarbete med Jón. Docent Mikael Sansone berättade om samarbetet med Jón vid utvecklingen av höftregistret i Göteborg.

“Jón Karlsson impact: What about the evidence”

Ryggortopedi
Sista punkten, innan det var dags för Jón själv att prata, handlade om Ryggortopedi, där professor Adad Baranto och Carl Todd, osteopat och med.dr., berättade om samarbeten och studier på unga idrottare.

Jón avslutar dagen
Huvudperson och professor Jón Karlsson fick avsluta hela dagen och började prata om ”Who am I or…my journey”. Här fick vi följa med från hans uppväxt på Island, medicinstudier i Reykjavik och Liverpool, när han började som läkare på Östra sjukhuset 1981, disputerade 1989 och blev docent året därpå, 1990. Jón berättar också att hans ambitionen där och då inte var inriktade på forskning, utan på att arbeta hårt som ortopedkirurg. Men så av ett sammanträffande blev han handledare för två doktorander som disputerade 1995 och efter detta så har projekten egentligen bara fortsatt att ”ramla” över honom.

1998 blev han adjungerad professor och 2005 var han med och startade svenska korsbandsregistret. Han berättar att Sahlgrenska akademin har varit hans hem i nästan 30 år, att han varit ”fullskalig” professor sedan 2010, har 633 peer-reviewed publikationer, ett H-index på 73 och 20150 citeringar samt handlett 74 doktorander. Slutligen berättar han kort om uppdrag han haft i olika kommittéer och om hans delaktighet i IFK Göteborg mellan 1983–2021.

En röd tråd igenom Jóns berättelse var vikten av team och att utbildning är viktigt men att praktiskt jobb också är viktigt. Detta var något som även var en röd tråd igenom alla andras berättelser under denna trevliga tillställning. En annan röd tråd genom alla deltagares berättelser var deras tacksamhet gentemot Jón, hans empati och omhändertagande av varje individ och patient och om hur kollegialt arbete övergått i en livslång vänskap. Stort tack Jón för att du är den du är!

“Egentligen gäller endast detta; att inte tröttna, aldrig bli ointresserad, likgiltig, tappa sin dyrbara nyfikenhet – då tillåter man sig att dö. Så enkelt är det, är det inte?”

Tove Jansson, Rent spel

På GU play kommer en film från Jons dag att läggas ut. Håll utkik här: GU Play, Göteborgs universitet

 

AV: JOSEFIN ABRAHAMSON

 

(Foton: Michael Kleber)