Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

PD-mottagning

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag 8:00 - 10:00
måndag - fredag 13:00 - 14:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag - torsdag 7:30 - 16:30
fredag 7:30 - 16:00

Besöksadress

Bruna stråket 5B
413 46 Göteborg
plan 0
PD-mottagning (avd 131)

Vägbeskrivning

Hållplats Sahlgrenska Huvudentré, följ intern skyltning

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset PD-mottagning (avd 131)
Bruna stråket 5B plan 0
413 45 Göteborg

Vi vänder oss till dig med avancerad njursvikt som behandlas med dialys i hemmet i form av bukdialys (peritonealdialys, PD).

Söka vård hos oss

När du söker vård hos oss behöver vi veta något om den sjukdom eller de besvär du har. Den informationen kan vi till exempel få genom att en läkare på din vårdcentral eller annan läkare skriver en remiss till oss. Du kan också skriva en egen vårdbegäran.

Vid ditt besök hos oss

Hos oss sker träning och undervisning i att sköta bukdialys i hemmet under trygga och säkra förhållanden med uppföljning under hela behandlingsperioden. Det innebär att du tar ett eget ansvar för din behandling.

Vårt mål är att stärka din kompetens och förmåga till att självständigt sköta din dialys. När du behandlas med PD kan du enkelt ta med dig utrustningen och utföra behandlingen på den plats du befinner dig. Till exempel på arbetet, i sommarstugan eller vid resor. 

I samarbete med kommuner i Västra Götalandsregionen erbjuder vi även assisterad PD där hemsjukvården hjälper till med ett eller flera moment i PD-behandlingen.

Vi lägger stor vikt vid att ge patienterna och närstående vägledning och kunskap, både individuellt och i grupp, för att kunna vara delaktig i beslut om vård och behandling.

Vid ditt första besök träffar du en leg. sjuksköterska som informerar dig om peritonealdialys, informationssamtalet tar cirka en timma. Det är bra om du har en närstående med dig.

Checklista inför ditt besök

  • Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort.
  • Anmäl ditt besök i kassan på entréplan, bruna stråket 5.
  • Du kan betala med kort eller få en faktura hemskickad. 
  • Uteblivet besök debiteras.
  • I din kallelse finns information om eventuella förberedelser inför besöket.

Vi som arbetar här

På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel leg. sjuksköterska, läkare, kurator, dietist, fysioterapeut, forskningssköterska och medicinsk sekreterare. 

Synpunkter

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta. Lämna gärna dina synpunkter till:

Agnetha Kjellberg Rudell, systemadministratör
Telefon: 031 - 342 90 55
E-post: agnetha.kjellberg-rudell@vgregion.se 

Blankett för synpunkter på vården

Ansvariga för mottagningen

Marianne Carlberg

Vårdenhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Ola Samuelsson

Medicinskt ansvarig

Senast uppdaterad: 2020-01-15 12:37