Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kost

Som frisk tänker man sällan på vad man äter och dricker eller vad maten egentligen innehåller. Oftast får man i sig mer än tillräckligt utav de ämnen kroppen behöver för att fungera väl. Kroppen befinner sig i en ständig förvandling, celler byggs upp och bryts ner utan att vi märker det. Vid bloddialysbehandling är situationen en annan och det är därför extra viktigt att få kunskap om sambandet mellan mat, dryck och hälsa. Kroppen använder framförallt proteiner till muskeluppbyggnad. Är energiintaget otillräckligt, används proteinet istället till energi och muskelmassan minskar.

Med ”bra mat” menar vi i det här fallet protein- och energirik kost. Det ökade protein och energibehovet beror på förluster under dialysbehandlingen. Protein finns framförallt i kött, fisk fågel och ägg. För att få i sig tillräckligt med proteiner kan det vara lämpligt att ta extra av dessa livsmedel vid huvudmålen liksom extra pålägg vid smörgåsmåltider. Att äta efterrätter och lägga till ett mellanmål ökar både intaget av proteiner och energi. För dig som tidigare ätit en proteinfattig kost blir detta en stor omställning.

Vissa livsmedel som exempelvis sill, pizza och färdiglagade maträtter innehåller stora mängder salt som ökar törsten och gör det svårt att begränsa vätskeintaget.

I broschyren salt och vätskebalansen får du tips på åtgärder vid muntorrhet.

Muntorrhet ökar risken för kariesangrepp och därför bör du besöka tandhygienist eller tandläkare minst 2 gånger per år. I samband med besöket ska du informera om vilka läkemedel du använder samt att du får blodförtunnande läkemedel i samband med dialysbehandlingarna. Det kan vara lämpligt att be oss om en medicinlista inför besöket för att inte glömma något läkemedel. Vissa kroniska sjukdomar berättigar till subventionerade tandläkarbesök, fråga din tandläkare. Informera oss på dialysmottagningen inför besöket hos tandläkare/tandhygienist så att läkaren vid behov kan justera dina mediciner.

Njursvikt orsakar ofta rubbningar i kalk -och fosfatbalansen. Första åtgärden är att minska på intaget av mjölk och mejeriprodukter men ibland krävs en mer omfattande kostjustering och medicinering med fosfatbindande läkemedel. Här kan du få hjälp av dietisten på din dialysmottagning.

Vätskeintaget måste anpassas individuellt efter den mängd urin dina njurar klarar att producera per dygn. Vissa livsmedel innehåller stora mängder vätska, exempelvis glass, soppa, sås, frukt och grönsaker.

Rätt kost” och mediciner är en viktig del i behandlingen och minskar risken för komplikationer.

Du kommer att få återkommande kostinformation och stöd av både dietisten och personalen på dialysmottagningen.


Senast uppdaterad: 2019-05-29 10:03