Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Neurofibromatos typ 1 och 2

Neurofibromatos (NF) är i sig inte sällsynt (1:3000-4000) och 50 % har inga svårigheter men café au laitfläckar (CAL). Övriga 50% kan ha mycket stora funktionsnedsättningar på grund av växande plexiforma neurofibrom på många olika ställen, tumör i synnerv eller annan plats i hjärnan, kortvuxenhet, för tidig pubertet, falska leder och skolios. Neurofibromatos typ 1, även kallad von Recklinghausens sjukdom, är vanligast.

Hos personer med med Neurofibromatos typ 2 är tumörer, särskilt kring vestibularisnerven, mer vanliga. Särskilda uppföljningsprogram finnas och de utan komplikationer kan följas hos barnläkare/allmänläkare med viss kunskap om NF.

Behandlingsalternativ

För de som har sammansatta svårigheter behövs flera specialistkontakter - förutom barnneurolog också ofta ögonläkare, öronläkare, onkolog, hudläkare, genetiker, endokrinolog, neurokirurg samt psykolog/specialpedagog. 

Expertteamet för barn med neurofibromatos

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns ett expertteam som är till för dem som själva har diagnosen och deras närstående. Expertteamet har möjligheter att samordna insatserna på bästa sätt för varje individ. Det ersätter inte den vanliga sjukvården eller habiliteringen men följer upp nya rön/forskning, vilket kan innebära utvidgade utredningar/undersökningar. Expertteamet kan även arbeta konsultativt gentemot andra vårdgivare.

Icke medicinska insatser - samverkan med Ågrenska

På Ågrenska finns sedan tidigare kunskap om denna patientgrupp via tidigare och kommande familjeveckor. Det är viktigt att kunna diskutera annat än medicinska frågor och vara komplement till NF-föreningen.

Kontakta expertteamet:

Barbro Westerberg, ansvarig läkare
E-post: barbro.westerberg@vgregion.se

Läs mer

NF-förbundet


Senast uppdaterad: 2018-04-22 19:39