Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Beräkning av MPA-AUC

Provtagning

  • Patienten behöver inte vara fastande
  • Det första venösa blodprovet (0-provet) tas c:a 12 timmar efter kvällsdosen av Mykofenolatmofetil (MMF), således omkring kl. 08, notera klockslaget
  • Därefter får patienten omedelbart ta sin aktuella morgondos av MMF
  • Därpå tas prov 30 min och 120 min (2 tim) efter intaget av MMF. Notera klockslagen 
  • Använd 5 ml EDTA-rör. Vänd röret minst 5 ggr så att EDTA blandas med blodet. Provern skall centrifugeras på lab och plasman avskiljes. Därefter hållbart i kylskåp i 7 dygn

Remiss och transport

  • Remiss finns i LabBest för bestämning av MPA-konc. Ange 0-prov, 30 min- och 120 min prov med respektive klockslag på remissen (om LabBest ej är tillgängligt måste provrören märkas med patient-ID, klockslag och analys)
  • Analys utförs måndag och torsdag på Klinisk kemi, SU/S. Före kl. 12 för analys samma dag
  • Om egna analysmöjligheter saknas, transport till Klinisk kemi i Göteborg (Adress: Klinisk Kemi, SU/Sahlgrenska, 413 45 Göteborg). Proven kan transporteras i rumstemperatur förpackat i provhylsa och vadderat kuvert

Dosjustering

Dosen justeras enligt anvisning på det immunsuppressiva protokoll som är aktuellt för patienten.

AUC-beräkning

Beräknas genom att de tre provresultaten matas i i ett dataprogram som finns på vår hemsida (länk: Beräkning av AUC).Observera att man också måste ange om patienten är vuxen eller barn, och om han/hon står på tacrolimus eller cyklosporin A: Glöm inte att trycka på enter för att det tredje värdet matats in - annars blir AUC-värdet felaktigt!


Senast uppdaterad: 2018-04-19 11:22