Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Matchning av donator och mottagare

 Ålder och vikt

Storlekspassning. För uppskattning av lämplig organstorlek uträknas kroppsytan (m) för recipient och donator enligt formeln: (kroppslängd (cm) + vikt (kg) - 60 / 100). Storleken får skilja +/- 20 %. Vid hög PVR hos recipienten är det önskvärt att donatorn är något större än recipienten.

Blodgrupps (ABO)-kompatibilitet

AB0-kompatibilitet såsom vid blodtransfusion, dvs. att hjärta från donator med blodgrupp 0 kan transplanteras till samtliga recipienter. Vi har i en retrospektiv studie visat att med detta allokeringssystem så drabbar det recipienter i blodgrupp 0 negativt. Dessa patienter hade signifikant längre väntetid och även signifikant ökad dödlighet i väntan på transplantation (Scand Cardiovasc J 36:342-44, 2002). Vi tillämpar därför nu blodgruppsidentitet i första hand, och blodgruppsinkompabilitet endast i selekterade fall (hög prioritet eller urgent call).

Vävnadstyp och vävnadsantikroppar

Negativ lymfocytotoxtest hos recipienten, alternativt negativ korstest


Senast uppdaterad: 2018-04-23 10:12