Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Blindtarms­inflammation hos barn

Blindtarmsinflammation (Appendicit) är oftast svår att hitta orsaken till, men ibland kan den orsakas av ett hinder t.ex. en fruktkärna eller avföring. Inflammation kan i vissa fall läka ut av sig själv med den kan också utvecklas till en kraftig infektion eller att det går hål på blindtarmen. 
Blindtarmen kallas också "det maskformiga bihanget" eller appendix. Den sitter på tjocktarmens första del och tas bort vid en blindtarmsoperationen. Den har ingen viktig funktion hos människan i ett modernt samhälle. I Sverige drabbas ca 7% av befolkningen av blindtarmsinflammation och det är den vanligast orsaken till akut bukoperation. 

Vilka symtom kan man ha? 

  • En långsam temperaturstegring 37,5-38 grader
  • Smärtvandring från bukens centrala del runt naveln ner mot nedre högre delen av buken, där man kan känna ömhet.
  • Matlusten kan försvinna, man kan känna sig illamående och ibland kräkas.
  • Innan man blir sjuk kan diarré eller förstoppning förekomma.

 

Hur utreds det?

Viktigast för fastställandet av diagnosen är att man känner på magen. Man tar blodprover och följer kroppstemperaturen. Ofta gör man ultraljudsundersökning och ibland skiktröntgen som ger viss vägledning. I stort sett alla som opereras har blindtarmsinflammation. Endast hos några få procent som opereras finns en annan orsak till smärtan. Andra tillstånd med ungefär samma symtom kan vara körtelbuk (svullna lymfkörtlar kring tarmarna) eller inflammerad Meckel´s divertikel (medfödd tarmficka).

Hur görs operationen?

Man gör ett snitt i bukens nedre högra del och blindtarmen tas bort. Bukväggen sys ihop med tråd som försvinner. Operationen kan också göras med så kallad titthålskirurgi då man opererar med tänger och kamera som förs in i buken genom tre insticksställen.
Beroende på hur kraftig blindtarmsinflammationen är, avgör doktorn om du skall få antibiotika efteråt. Alla får en dos antibiotika innan operationen.

Vad händer efter operationen?

Personalen talar om när du får börja dricka och äta. När du kommer hem kan du dricka och äta det du vill. Man får tejp och plastförband "tegaderm" som sitter över operationssåret eller såren. Detta ska sitta på i 10 dagar, därefter tar man själv bort det.
Det går bra att duscha med förbandet. Såret eller såren är sytt med tråd som försvinner av sig själv.
Smärtstillande medicin behövs ofta efter operationen, ett smärtschema skickas med hem.
Har man opererats med titthålskirurgi har man ofta ont kring axlarna i två-tre dagar.
Återbesök behövs oftast inte.
Avstå från fysisk aktiv i 3 veckor, 2 veckor gäller om man opererats med titthålskirurgi.

Vad ska man vara uppmärksam på efter operationen?

  • Om du får feber
  • Om operationsområdet blir rött och svullet
  • Om det magonda inte försvinner eller återkommer
  • Om det gör ont när du kissar

Sök i så fall på Akutmottagningen.


Senast uppdaterad: 2018-04-24 08:52