Specialisten svarar: Köttallergi - så fungerar det

2016-07-14

Nu är det högsäsong för grillning och svenskarna äter kött som aldrig förr. Men de goda middagarna kan ibland ge bakslag. Om du brukar bli kass i magen några timmar efter maten kan du ha drabbats av köttallergi. Specialistläkaren Teet Pulleritz berättar här hur man kan bli allergisk mot kött och vad man som ”köttallergiker” bör undvika att äta.

Vad är köttallergi?

– Köttallergi är ovanlig form av allergi i många avseende. På Allergimottagningen upptäcks omkring ett fall i månaden. Vid köttallergi har patienten utvecklat allergiantikroppar (IgE-antikroppar) mot kolhydrater (alpha-gal) - och inte mot proteiner som sker i vanliga fall.

– Ett annat ovanligt inslag är att allergisymptomen kommer upp till sju timmar efter intaget av rött kött, vilket är en stor skillnad jämfört med en reaktion mot proteiner då symptomen uppstår betydligt snabbare. Däremot behöver inte patienter reagera vid varje tillfälle de äter rött kött.

Hur får man köttallergi?

– Den bakomliggande orsaken till att någon utvecklar IgE-antikroppar mot alpha-gal har visat sig vara fästingbett. Det finns nämligen alpha-gal i fästingarnas mag-tarmkanaler. I vissa fall, när människor får i sig alpha-gal via huden efter ett fästingbett kan immunsystemet reagera genom att producera IgE-antikroppar.

Hur ska jag undvika en reaktion?

–  Du måste inte bli vegetarian om du har köttallergi. Alpha-gal finns enbart i däggdjur (nötkött, griskött, viltkött, lammkött), men inte i fågel eller fisk. Därför går det bra att äta till exempel kyckling, kalkon och fisk. Vad man däremot behöver tänka på är att alpha-gal även finns i inälvsmat och i gelatin.  Och i vissa fall behöver köttallergiker också minska på mjölkintaget.

 

Teet Pullerits är specialistläkare vid allergimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Teet Pullerits är specialistläkare vid allergimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset