Specialisten svarar på frågor om campylobakter.

2017-04-06

Magsmärtor, diarréer och kräkningar. Den som smittats av campylobakter mår riktigt pyton. Under senaste året har rekordmånga människor i Sverige drabbats av tarminfektionen. Specialisten Lars Magnus Andersson svarar på frågor om campylobakter och hur vi ska bete oss om vi blir sjuka.

Vad är campylobakter?

En tarmbakterie som finns i tarmen hos djur, framförallt hos fåglar (till exempel kyckling). Fåglar får oftast inga symtom men människor kan smittas och bli sjuka.

Hur får vi oss dem?

Vi smittas genom förorenade livsmedel. Det räcker med ett fåtal bakterier för att bli smittad.

Vad är symptomen om vi blir sjuka?

Det tar mellan en till tre dagar (upp till 10) från smittotillfälle till man eventuellt insjuknar. Symtomen är krampaktiga magsmärtor och lösa avföringar flera gånger per dygn. Ibland får den som insjuknar blodiga diarréer och relativt kraftiga buksmärtor. Kräkningar och feber kan förekomma.

När behöver man söka vård?

I de flesta fall läker infektionen ut av sig själv inom någon vecka. De flesta blir betydligt bättre redan efter ett par dagar. Men innan man blir helt besvärsfri med normal avföring kan det ibland ta upp till tre veckor. Sjukvård bör man söka vid svåra buksmärtor som inte går över, allmänpåverkan eller allvarlig vätskebrist.

Vad är ”botemedlet”?

Infektionen läker oftast ut av sig själv, men enstaka personer med långdragna besvär kan behandlas med antibiotika. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.

Kan jag göra något själv?

Infektionen förbyggs genom god hygien vid matlagning och att man ser till att till exempel kycklingkött är helt genomstekt. Om man har insjuknat ska man vara noga med handhygienen så länge man har symtom i form av lösa avföringar.