Specialisten svarar på frågor om hälsporre

2017-02-18

Det gör ont så in i helsike. Särskilt när man precis stiger upp ur sängen eller har suttit stilla en stund. Hälsporre kan drabba vem som helst, oavsett kön eller ålder. I dag under Fotens dag svarar specialisten Jon Karlsson på frågor om hälsporre och vad man kan göra åt eländet.

Vad är en hälsporre?

Det är ett smärttillstånd som sitter under hälen, mest lite framför hälbenet på insidan av foten. Sannolikt börjar besvären med en kortvarig inflammation för att därefter övergå till en mer degenerativ (ärrbildning) sjukdom. Smärta är huvudproblemet

I vissa fall kan man se en "sporre" (utväxt) på röntgenbilder, men utseende har egentligen ingen korrelation med symtomen.

Vem drabbas?

Alla kan drabbas, både yngre, äldre, män och kvinnor. Oftast drabbas däremot de som är aktiva, dels genom arbetet (hårda skor), och idrott (mycket träning, kanske dåliga skor, utan stötdämpning).

Vilka är symptomen?

Smärtan under hälen är typisk. Om smärtan sitter på något annat ställe, till exempel baktill eller rakt under hälen - då är det inte hälsporre

Vad beror åkomman på?

Ingen vet. Mest sannolikt är överbelastning av vävnaden i området

Hur ser behandlingen ut?

Vila från den aktivitet som ger besvären. Justera träningsmängd, justera skor (till mjuka), inlägg, eventuellt med urgröpning för det ömmande stället, inflammationshämmande mediciner (dock tveksamt, eftersom hälsporre inte är en inflammatorisk sjukdom).

Eventuellt kortison-injektion (upp till tre gånger) som måste sprutas mot skelettfästet.

Operation i sista hand, då delas senan som håller uppe fotvalvet delvis.

Kan man göra något själv?

Ja, massor. Viktigast är att vila och anpassa aktivitet och belastning både under idrottande och arbete.

När ska man söka hjälp?

Det finns ingen bestämd tidpunkt, men om du inte har blivit bättre eller bra på tre-fyra månader är det rimligt att söka hjälp.

Kan man bli helt frisk?

Ja, de flesta blir bra med ingen eller liten behandling, men det kan ta över ett år, ofta uppemot två år innan man är smärtfri. Det finns också de som aldrig blir helt bra, men det är mindre vanligt.

Jon Karlsson, överläkare ortopedi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Jon Karlsson, överläkare ortopedi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

 

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset