Specialisten svarar: Så skyddar solkrämen dig mot solen

2016-07-03

Diskussionen om solkräm kommer som ett brev på posten under varje sommar. Samtidigt odlas myterna om cancerframkallande ämnen i krämerna och att hög solfaktor kan ge D-vitaminbrist. Specialisten Mikael Alsterholm svarar här bland annat på frågan: Vad stämmer egentligen, kan vi hoppa över solkrämen i år?

Varför ska vi använda solkräm?
Solskyddskräm används för att skydda huden mot en del av den ultravioletta (UV) strålning som kommer från solen. Det är väl känt att UV-strålning är den främsta orsaken till hudcancer. För att skydda sig mot UV-strålning rekommenderar vi i första hand att undvika att vistas i solen mitt på dagen (mellan klockan 11 och14) då solen är som starkast, att söka sig till skugga och skydda sig med hatt och kläder. Solskyddskräm är ett komplement till detta att använda på bar hud när man vistas längre stund i solen. 

Vilken typ av solkräm är bäst?
Vi rekommenderar en solskyddskräm med SPF på minst 30. SPF (oftast kallat "faktor") beskriver hur kraftigt skydd solskyddskrämen ger. Ju högre SPF desto bättre skydd. Det är viktigt att notera att man måste smörja sig med rikligt med kräm och upprepa regelbundet under dagen för att få det skydd som faktorn anger. På förpackningen bör du leta efter symbolerna "SPF30-50+" och bokstäverna "UVA" i en cirkel.

Mikael Alsterholm, sektionschef och överläkare, verksamhet Hud- och könssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Mikael Alsterholm, sektionschef och överläkare, verksamhet Hud- och könssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Finns det några risker med regelbunden användning?
Det mesta som vi smörjer på vår hud kan i mycket sällsynta fall ge upphov till kontaktallergi. Utöver detta finns inga kända risker med solskyddskräm. Den ökade risken för hudcancer om man utsätter sig mycket för sol är däremot påtaglig och olika sorters hudcancer tillhör de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Blockerar solkrämen även solens goda egenskaper?
För att ta del av solljuset välgörande egenskaper såsom D-vitaminbildning i huden och en känsla av välbefinnande krävs kortvarig exponering av begränsade hudområden. Solskyddskräm blockerar dessutom inte strålningen från solen fullständigt utan fungerar snarare som ett filter.  

Om man tycker det är obehagligt med solkräm?
De flesta brukar kunna hitta en solskyddskräm som de trivs med om de prövar sig fram i det numera omfattande sortiment som finns hos apotekskedjorna. Tycker man trots det att det är obehagligt med solskyddskräm så får man vara extra uppfinningsrik med täckande kläder, hatt med brätte och njuta av sommarens värme i skuggan.