Specialisten svarar: Så undviker du att skada dig på studsmattan

2016-05-24

När studsmattorna används flitigt kan glädjen över att hoppa högt snabbt övergå i tårar och smärta. Här svarar vår specialistläkare på hur man kan undvika onödiga skador, vilka skador som är vanligast och när det är dags att uppsöka vård.

Ebba Fridh, överläkare i ortopedi vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, kan du beskriva en typisk studsmatteskada?

– Vanligast är skador i överkroppen eftersom den som ramlar oftast tar emot sig med händerna och armarna. Det är också vanligt att få någon annan över sig under leken på studsmattan. Då kan både armar och ben drabbas.

När kan det gå riktigt illa?

– De allvarligaste skadorna inträffar när flera barn hoppar samtidigt på studsmattan, särskilt om det skiljer mycket i storlek på barnen. Om det saknas skyddsnät, riskerar den som hoppar att falla ner från hög höjd och landa på det hårda underlaget utanför mattan. Vi har också sett en del riktigt allvarliga skador på barn som befunnit sig under studsmattan och blivit hoppade på.

Går det att skydda sig?

– Undvik att vara för många på studsmattan, och hoppa inte samtidigt med någon som är mycket tyngre eller lättare än du själv. Se till att det finns ett skyddsnät och vistas inte under studsmattan när någon annan hoppar. Några specifika skydd för kroppen finns inte.

När ska man söka vård?

– Man ska naturligtvis söka vård vid svår smärta, uppenbar svullnad eller felställning i en arm eller ett ben. Men om sådana symptom saknas kan man ge lite receptfria smärtlindrande mediciner och avvakta. Om smärtan finns kvar efter 12-24 timmar och det går inte att fullt ut att röra den skadade leden bör man söka läkare. I första hand på sin vårdcentral.

Vid tveksamhet ring sjukvårdsrådgivningen 1177 vårdguiden. Vid alla typer av livshotande tillstånd, ring 112 för hjälp.

Specialisten svarar: Så laddar du upp inför Göteborgsvarvet

Specialisten svarar: Så kan din hjärna skadas efter en MC-olycka

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset