Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Strålbehandling Södra Älvsborgs sjukhus

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

Telefonsvarare
måndag
6:00 - 18:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag - fredag
7:00 - 16:30

Besöksadress

Brämhultsvägen
501 82 Borås

Vi tar emot dig som behöver strålbehandling. Vi är en av landets största strålbehandlingsavdelningar med verksamhet på två olika sjukhus; Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Söka vård hos oss

För att vi ska ge dig strålbehandling krävs en remiss från en onkolog.

Remisserna bedöms och samordnas utifrån diagnos och vilken apparatur som ska användas. Därefter erbjuds du behandling antingen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås eller på Sahlgrenska sjukhuset Göteborg.

I din kallelse kommer det tydligt att framgå på vilken avdelning som du kommer att få din förberedelse och behandling, Strålbehandling Borås eller Strålbehandling Sahlgrenska/Göteborg. Du kan komma att göra förberedelse på det ena och behandling på det andra sjukhuset

När du ringer till oss kommer du till en telefonsvarare. Vårt mål är att vi kontaktar dig samma vardagdag eller senast dagen efter du ringt till oss. 

Övernattning

För dig som inte bor i Boråsområdet och skall genomgå strålbehandling på Borås sjukhus finns ett patienthotell. Patienthotellet ligger i anslutning till sjukhusets huvudbyggnad.

Patienthotellet på SÄS platser är avsatta endast till de patienter som av medicinska skäl inte har möjlighet att resa till och från sin behandling, och till de patienter som endast med svårighet kan resa till och från SÄS under sin strålbehandling. Vi har också ett samarbete med Solhem Park i Borås för alternativ logi.

Följande patienter erbjuds plats på patienthotellet SÄS eller på Solhem Park i samband med strålbehandling:

 • Patienter som av medicinska skäl (utifrån hotellets riktlinjer) behöver hotellplats. 
 • Patienter från Bohuslän, på öarna och norr om Uddevalla, då det är stora svårigheter att resa med ”Ronden”, eller med kollektivtrafik under den tid som strålbehandling pågår.

Övriga patienter erbjuds inte plats på patienthotellet SÄS:

 • De som kan åka med ”Ronden” från Skaraborg (”Ronden” är den buss som går mellan Skövde-Borås-Göteborg två gånger/dag.) Resamrond Halland-Borås går en gång per dag
 • Patienter från:
  • Borås
  • Göteborg
  • Uddevalla
  • Skövde
  • Mariestad
  • Falköping
  • Varberg

 

Här kan du läsa mer om sjukhushotellet

Vid ditt besök hos oss

Vi som arbetar här

Hos oss finns olika yrkeskategorier som till exempel specialistutbildad sjuksköterska, läkare, sjukhusfysiker, ingenjör, undersköterska och sekreterare.

Synpunkter och klagomål på vården

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta.

Lämna gärna dina synpunkter via 1177, e-post eller post.

Ansvariga för mottagningen

Lisa Eek Branzell

Avdelningschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Maria Högström

Vårdenhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-06-29 09:54