Akne

Kallas också acne vulgaris, finnar

Akne är en inflammatorisk hudsjukdom i talgkörtlarnas utförsgångar. Det är den vanligaste hudsjukdomen hos tonåringar men akne kan även förekomma hos vuxna. I svåra fall kan den leda till ärrbildning. En del läkemedel och andra preparat kan försämra akne, t ex gestagenbaserade preventivmedel (minipiller, hormonspiral, p-stav, p-spruta) och anabola steroider. Kombinerade p-piller innehåller östrogen och kan i många fall förbättra akne.

Behandlingsalternativ

Vid lättare akne börjar man med lokalbehandling (produkter som man applicerar direkt på huden). Några av dessa produkter är receptfria. Om inte detta har tillräcklig effekt brukar men gå vidare med antibiotika i tablettform som man äter upp till 3 månader. Samtidigt bör man fortsätta med någon form av lokalbehandling. Bedömning, råd och förskrivning av lämplig behandling får du av din läkare på vårdcentralen.

Om ovanstående behandling inte givit resultat kan din läkare på vårdcentralen skriva remiss till hudklinik. På hudkliniken bedömer läkaren om det är lämpligt att sätta in ett läkemedel som heter Isotretinoin. Behandlingstiden är ca 6 månader och det läker i många fall ut aknen. Man får under behandlingen träffa läkare ett par gånger och följas upp med provtagning.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Akne är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.