Akupunktur

Akupunktur härstammar från traditionell kinesisk medicin och är en behandlingsmetod som kan användas för att minska bl.a. smärta och illamående. Modern forskning har funnit vissa bevis för att det vid behandlingen frigörs bland annat endorfiner som är kroppens egna smärtstillande ämnen. Sedan 1984 är akupunktur en godkänd behandling inom svensk sjukvård.

 

Så går det till

Akupunkturbehandlingen börjar med att terapeuten gör en undersökning genom att känna på de områden där du har ont för att avgöra vilka punkter som ska behandlas. Därefter sticker terapeuten in tunna sterila engångsnålar på bestämda punkter på kroppen som kan vara i muskler, senor eller bindväv.
Punkterna kan ibland även ligga långt ifrån det smärtande området för att förstärka den smärtlindrande effekten.

Det vanligaste är att du får ligga ned under hela behandlingen. Nålarna får sitta kvar några sekunder upp till 20 minuter eller mer och dras ut snabbt när du är färdigbehandlad. 

Vanligtvis känns det inte mycket när akupunkturnålarna sätts på plats. Under behandlingen kan du uppleva enbart välbehag eller andra sensationer som till exempel värme, kyla, tyngdkänsla eller domning. En del känner inget alls.

Normalt får du behandlingen en till två gånger i veckan. Det är viktigt att behandlingen sker regelbundet men behandlingen kan ges med längre intervaller när den börjat ge positiv effekt. Du kommer överens med din terapeut om vilket behandlingsupplägg som passar dig bäst.

 

Efter behandlingen

Du kan bli trött och törstig efter behandlingen. Du bör därfär dricka och vila en stund efteråt. 

Komplikationer och risker

Det kan ibland uppstå en liten blödning i stickområdet och du kan få blåmärken. Trötthet eller upprymdhet är övergående effekter. 
Akupunktur är inte lämpligt om du har en ökad blödningsrisk eller är infektionskänslig.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Akupunktur är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Akupunktur ingår i tema Tema fysioterapi