Amblyopi hos barn - lappbehandling

Kallas också lappbehandling

Senast ändrad 2018-02-15 av Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Vad är amblyopi?

Amblyopi betyder att synen på ena eller båda ögonen är något underutvecklad, vilket leder till nedsatt syn.

 

Vad orsakar amblyopi?

Skelning är den vanligaste orsaken till att ett öga blir amblyopt. Det kan också bero på att ett öga är mer översynt eller närsynt än det andra, eller om båda ögonen har stora brytningsfel.

 

Så går det till

Hur behandlas amblyopi?

Amblyopi kan behandlas med glasögon och/eller lapp. Glasögon hjälper ögat att fokusera ordentligt på rätt avstånd för att få en klar och skarp bild. En lapp kan hjälpa till att träna synen ytterligare.

 

Hur kan lappen hjälpa mitt barn att se bättre?

Synen förbättras om barnet använder det svaga ögat mer, eftersom det är brist på stimulans och riktig användning som har orsakat svagheten. Genom att täcka för det bättre ögat tvingar vi det svaga ögat att arbeta mycket mer. Om barnet behöver glasögon också är det viktigt att dessa används samtidigt som lappen.

 

Vad ska mitt barn göra när lappen används?

Läsa, rita, pyssla eller annan lek med små leksaker är de bästa aktiviteterna för att uppmuntra ögat att jobba mer. Ditt barn kanske tycker om att titta på tv och tecknade filmer med lappen på, men måste kanske sitta lite närmare än vanligt. Om ditt barns syn är väldigt nedsatt på det svaga ögat är det bättre att leka och sysselsätta barnet med leksaker som är stora och färgglada så att barnet fortfarande kan se att leka. Lappen ska inte hindra barnet från att göra vad det brukar, utan den ska bli en del av den dagliga tillvaron.

 

 

 

 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Amblyopi hos barn - lappbehandling är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.