Analfissur

En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen. Ofta uppstår denna i samband med att man har förstoppning eller hård avföring.

När man har en spricka vid ändtarmsöppningen brukar det göra ont när man tömmer tarmen. Smärtan orsakar en kramp i ändtarmens slutmuskel som gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig, vilket i sin tur leder till att såret får svårt att läka.

Ofta får man en inflammation runt såret och då kan det bildas en liten hudflik på utsidan av ändtarmsöppningen.

Sprickor i ändtarmsöppningen är vanliga både hos barn och vuxna. Ibland kan de ha samband med andra sjukdomar, och är till exempel vanliga om man har Crohns sjukdom.

Så ställs diagnosen

Om man har en spricka i ändtarmsöppningen är det vanligt att

  • det gör mycket ont vid avföring och ibland en lång stund efteråt.
  • det kommer blod i samband med avföringen.

Även om man inte har förstoppning från början kan man få det, eftersom man drar sig för att gå på toaletten när det gör ont.

Behandlingsalternativ

Sprickan kan läka av sig själv inom några veckor och då behöver man ingen behandling. För att lindra smärtan kan det vara skönt att ta ett varmt bad. Tvätta gärna med ljummet vatten runt ändtarmsöppningen morgon och kväll samt efter avföring.

För att hjälpa sprickan att läka behöver man hålla avföringen mjuk. Om man har förstoppning är det bra att äta en fiberrik kost och dricka mycket vatten. Om det inte hjälper kan man använda ett så kallat volymökande medel som finns receptfritt.

Det finns receptfria salvor som man kan använda om det gör ont. En läkare kan skriva ut recept på salvor och andra mediciner som har en avslappnande effekt på musklerna. Om man har mycket besvär, och sprickan inte läker, kan man behöva opereras.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Analfissur är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Analfissur ingår i tema Tema mag- och tarmsjukdomar