Ansiktsplastik

Senast ändrad 2015-03-19 av Sofia Lindqvist Kommunikatör

Ansiktsplastik görs exempelvis vid förändringar efter skador eller vid långvarig ansiktsförlamning (facialispares). Det kan även bli aktuellt med ansiktsplastik vid medfödda missbildningar i ansiktet.

All ansiktsplastik som görs inom plastikkirurgin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset syftar till att förbättra funktionen för patienten.

De finns flera olika former av ansiktsplastik, exempelvis pannlyft, ögonbrynslyft och lyft av kind-och mungipa. Operation av ansiktet kan även kan innefattar käkkirurgi och kan bli aktuell vid olika former av missbildningar och syndrom som innbär att patienten har en avvikande ansiktstruktur.

Alla patienter bedöms individuellt. Vid medfödda missbildningar baseras beslut om kirurgiska åtgärder för att påverka barnets utseendehandikapp (tidpunkt och typ av ingrepp) på erfarenhet. I vissa fall vill man operera patienten som spädbarn, dock sällan under tre månaders ålder. I andra situationer vill man vänta längre eftersom barnets ansiktsskelett först måste växa till.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Ansiktsplastik är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Ansiktsplastik ingår i tema Tema plastikkirurgi