Armbågsskada och underarmsfraktur hos barn

Senast ändrad 2017-02-20 av Ann-Sofie Soffi Petersson Infomaster

Efter behandlingen

Efter din armbågsskada ska du 6 veckor efter avgipsning ha följande rörelseomfång i armbågen. Om så inte är fallet hör av er till oss på telefon 031-3436300.

 

Du ska kunna sträcka ut i armbågen lika mycket på båda sidor. Du ska kunna sträcka ut i armbågen lika mycket på båda sidor.

Du ska kunna sätta fingertopparna på framsidan av axeln. Du ska kunna sätta fingertopparna på framsidan av axeln.

Med sträckta armbågar framifrån och med handflatorna uppåt ska armarna se lika raka ut. Med sträckta armbågar framifrån och med handflatorna uppåt ska armarna se lika raka ut.

Sätt armbågarna mot kroppen som bilden visar. Du ska kunna vända handflatorna mot taket och mot golvet lika mycket på bägge sidor. Sätt armbågarna mot kroppen som bilden visar. Du ska kunna vända handflatorna mot taket och mot golvet lika mycket på bägge sidor.

 

Skötselråd efter stiftborttagning
Vänta med att duscha i 1-2 dagar. Låt förbandet sitta på fram till dess. Sätt gärna på ett plåster efter duschning.
Bada ej på 7-10 dagar så att de små såren efter stiften hinner läka.
Man kan behöva smörja med en mjukgörande kräm då huden ofta är torr efter gipsbehandlingen.

Komplikationer och risker

Var försiktig de närmaste fyra veckorna efter avgipsning. Frakturen är läkt men hållfastheten är ännu inte lika bra som före frakturen. Musklerna är heller inte lika starka efter att gipset tagits bort men de blir starkare efter hand. Rörligheten kommer att öka. 
Undvik sporter som fotboll och ishockey. Undvik även att ramla, hoppa studsmatta etc. 
Att simma och vara i vatten är en bra träningsform efter det att stifthålen läkt.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Armbågsskada och underarmsfraktur hos barn är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.