Balansträning

Balansen kan påverkas vid många olika sjukdomstillstånd och skador och är en mycket viktig förmåga för att klara förflyttningar och gång och för att minska fallrisken. Ökad ålder kan ha en negativ påverkan på balansen.

 

Så går det till

Innan träning av din balans har du blivit undersökt av din ansvariga fysioterapeut och ni har tillsammans kommit fram till vad du behöver träna på.
Oftast består träningen av liknande övningar som du gjorde i samband med bedömningen av din balans.

Sittande
För att kunna träna balans i sittande är det viktigt att sitta på ett stabilt underlag som tex en brits eller stol. I vissa fall går det även att träna sittande i säng, men detta är inte helt optimalt. I sittande får du träna att luta dig åt olika håll så långt du kan utan att tappa kontrollen på din överkropp. Övningarna kan bestå av att du skall försöka nå saker en bit ifrån dig. Du kan även sitta och samtidigt kasta och fånga bollar, ballonger eller liknande. Syftet med övningarna är att du skall bli säkrare i balansen och också bli medveten om hur mycket du klarar. Övningarna stegras vart efter du förbättras.

Stående
I stående kan du träna balansen beroende på hur brett du står med fötterna i golvet, ju smalare du står desto mer påverkas din balans. Vid dessa övningar är det vanligt att du får göra samtidiga rörelser med armar och/eller vrida på huvudet. Att försöka nå saker eller kasta och fånga bollar i stående är också en vanlig övning. Att stå ihop tätt ihop med fötterna och samtidigt blunda med ögonen är en vanlig övning som tränar balansen rejält.

Gående
Balansen är en mycket viktig faktor när man går oavsett orsak till balansnedsättningen. Balansträning i gång kan göras både framlänges och baklänges samt på tå och häl. Du kan även få gå kortare eller längre sträckor för att se om balansen påverkas av din uthållighet. Även här stegras din träning beroende på din förbättring och viss träning görs i springande eller under en aktivitet som badminton, pingis eller liknande.

Under all träning är det viktigt att du själv blir medveten om hur mycket du klarar i de olika situationerna för att undvika att du tappar kontrollen och därmed undviker fallrisker.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Balansträning är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Balansträning ingår i tema Tema fysioterapi