Borttagande av båda testiklarna

Kallas också ablatio testis

Senast ändrad 2015-04-07 av Anders Johansson Webbstrateg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Denna sida saknar än så länge innehåll. Vill du dela med dig av det du kan om ämnet? Klicka på knappen "Ändra" och börja skriv!

Ablatio testis är en hormonell behandling av prostatacancer som innebär att båda testiklarna opereras bort. Operationen innebär att halten av manligt könshormon (testosteron) omedelbart går ner till mycket lågt värde. Konsekvensen av detta märks genom värmevallningar och svettningar, vilka oftast är måttligt besvärande, men ibland kan det krävas tilläggsmedicinering för att minska symtomen.

Operation

Före behandlingen

Förberedelser inför operation(avdelning). Du kommer att bli kallad för inskrivningssamtal en till tre veckor, alternativt dagen före operationen. Inskrivningssamtalet innefattar blodprovstagning, EKG, samtal med avdelningsläkare, sjuksköterska och sjukgymnast. Du kommer även att få gå till operationsavdelningen för att träffa en narkosläkare. Dagen före operationen duschar du och tvålar in dig med en desinfektionsvamp vid två tillfällen med minst fyra timmars mellanrum. Du skall inte äta eller dricka efter klockan 24.00 kvällen före operationen.

Förberedelser inför operationen(mottagning) − Du kommer att kallas till ett samtal med en sjuksköterska på urologmottagningen. Är du > 60 år tas också ett EKG. − På preoperativt center får du prata med en narkosläkare och därefter gå till centrallaboratoriet för blodprovstagning. − Besöket beräknas ta 2-3 timmar − Kvällen före eller operationsdagens morgon ska du duscha och tvätta dig med en desinfektionssvamp (Descutan) som du får köpa på apoteket (bruksanvisning medföljer). Du får inte äta eller dricka efter klockan 24 kvällen före operationen.

Så går det till

Hur går operationen till(avdelning)? Operationen görs under narkos eller i vissa fall i lokalbedövning och tar cirka 30 minuter. Testiklarna lossas från kärl och sädesledare och tas ut via ett eller två snitt i pungen.

Operationsdagen(mottagning). På morgonen anmäler du dig i receptionen på urologmottagningen (om du inte ska opereras på Kvinnoklinikens operationsavdelning, se separat lapp). Därefter kommer en sjuksköterska att ta hand om dig och du får byta om till operationskläder. Operationen Operationen görs antingen via ett snitt i pungen eller via ett snitt i ljumsken.

Efter behandlingen

Vad händer efter operationen(avdelning)? Efter operationen vaknar du upp på uppvakningsavdelningen där du ligger kvar ett par timmar. Så fort du har hämtat dig återkommer du till vårdavdelningen. Du kan ha en kateter i urinblåsan vilken tas bort efter några timmar. Du får äta och dricka som vanligt när du kommer tillbaka till vårdavdelningen. Hemgång sker under kvällen eller dagen efter operation. Vad händer när jag kommit hem? Första dygnet används en suspensoar som stöd, denna kan användas längre om pungen svullnat. Ett alternativ är att använda tighta kalsonger. Om såret behöver läggas om tvättas det bara med ljummet vatten. Oftast används stygn som försvinner av sig självt, men ibland måste de tas bort av en distriktssköterska. Undvik tunga lyft och hårt kroppsarbete de första två veckorna. Om du får problem efter operationen får du höra av dig till oss på urologen. Vid frågor eller problem inom ett dygn efter du kommit hem hör du av dig till avdelning 30 på telefonnummer: 031-342 10 30 eller till avdelning 17 på telefonnummer: 031-342 10 17. Om det uppstår frågor eller problem senare än ett dygn efter din hemkomst kontaktar du urologmottagningen på telefonnummer: 031-342 11 70.

 

Efter operationen(mottagning) − Det är inte ovanligt att det uppstår en liten blodansamling i pungen där testiklarna har legat. − För att minska risken för blödning och lindra smärtan behöver man ibland ha en s.k. suspensoar under några dagar. − Suturerna (stygnen) i såret försvinner av sig själv. − Det vanliga är att man kan åka hem under eftermiddagen, men i vissa fall kan man behöva stanna över natten på vårdavdelningen. Det är bra om någon kan hämta dig eftersom du inte får köra bil efter operationen. Rådgivning − Undvik tunga lyft de första två veckorna. Risken för blödningskomplikationer ökar om man är allt för mycket i rörelse första dagarna efter operationen. − Det går bra att duscha som vanligt efter operationen, men använd inte tvål på själva snittet. Kontakt Anhörig kan ringa urologmottagningen efter kl 12.00 på tel. 031-342 22 34 Vid frågor eller problem är du välkommen att kontakta: Sjuksköterskerådgivningen på tel. 031-342 1170 Måndag-fredag kl 8:30-11:00 och måndag-torsdag kl 13:00-15:00 Akutintaget (kvällstid), växeln: 031-342 10 00

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Borttagande av båda testiklarna är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.